Nuruosmaniye Kütüphanesi 4968 no‘lu şiir mecmuası (vr: 125b—186b) (inceleme-metin-nesre çeviri) - Ağdaş, Zeynep (My University, 2014)
Bu çalışmada Nuruosmaniye Kütüphanesi 4968 numarada kayıtlı şiir mecmuasının 125b - 186b varakları arasındaki metni transkripsiyonlu olarak hazırlanmış ve burada yer alan şiirlerin nesre çevirilerine yer verilmiştir. Mecmualar ve onların edebiyat tarihimiz açısından önemi hakkında bilgi verilmiş, daha sonra sözkonusu mecmuanın çalışılan metni üzerinde biçim ve içerik incelemesi yapılmıştır. Toplam 186 varak olan ve toplam 630 şiir bulunan mecmuanın hazırlanan bu 60 varaklık kısmında 235 şiir yer almaktadır. Bu şiirler gazel, kaside, musammat, kıt’a gibi değişik nazım şekillerinde yazılmıştır. Ayrıca metinde şehrengiz, lugaz, muamma, tevhid, îdiyye, bahariyye gibi türlerde şiirler de yer almaktadır. Bu çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde mecmuanın son 60 varaklık kısmının biçim ve içerik incelemesi, ikinci bölümde ise sözkonusu bölümün divanlarla karşılaştırmalı metni ve şiirlerin nesre çevirileri yer almaktadır.

In this study the transcripted text of 125b - 186b ofthe mecmua registered in Nuruosmaniye Library 4968 is prepared. Also, the prose form of the verses are included. First, information about mecmuas is given and their significance for our literary history is explained. Then, the studied part of the mecmua in question’s form and content is analyzed. 235 poems of 630 are in the last 60 sheets of the mecmua of 180 sheets. These poems are written in different forms such as gazel, kaside, musammat, kıt’a. In addition, different poetry genres are used like şehrengiz, lugaz, muamma, tevhid, idiyye, bahariyye. This study consists of two parts. In the first part, the last 60 sheets of the mecmua is analyzed in terms of form and content. In the second part, the critical text of the part is presented and the poems are turned into prose.
Keywords: Edebiyat; Şiir Mecmuaları; Tarih; Tarih ve Eleştiri; Türk Dili ve Edebiyatı; Türk Şiiri