İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU'NUN İSTİ HDAMA ETKİ Sİ - (:unkn) unknown (My University, 2013)
30.06.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6331 sayılı İş Sağlı ğı ve Gü- venliği Kanunu'nda iş yerlerinde iş sağlı ğı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik ş artlarının iyileş tirilmesi ve bu kapsamda iş veren ve çalış anların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülükle- rini düzenlemektir. 6331 sayılı Kanundan önceki dönemde, diğer mev- zuatta yer alan bazı hükümlerin dış ında, iş sağlığı ve güvenliğine iliş kin hususlar esas itibariyle 4857 sayılı Kanunda düzenlenmekteydi. Bu yö- nüyle de, 6331 sayılı Kanundan önceki dönemde, iş sağlığı ve güvenli- ğine iliş kin hususların özellikle ve öncelikle iş çiler için gerekli olduğu düş ünülmekteydi ancak 6331 sayılı Kanunla, önceki dönemden farklı olarak, iş sağlığı ve güvenliğine iliş kin hükümlerin uygulanması bakı- mından, iş çi, memur, sözleş meli personel gibi bir ayırım yapılmaksızın tüm çalış anlar kapsama alınmış ve iş verene çalış anları arasından iş gü- venliği uzmanı, iş yeri hekimi ve diğer sağlık personeli görevlendirme yükümlülüğü yüklemiş tir. Bu yönüyle 6331 sayılı Kanun birçok yönden istihdama katkı sağlamaktadır.Çalış mamızda 6331 sayılı Kanun ile iş verene getirilen yükümlülüklerin istihdama olan etkisi kanun düzenle- mesinin tüm boyutları dikkate alınarak, 4857 sayılı Kanun düzenlemesi ile karş ılaş tırılarak ele alınmaktadır.

Occupational Health and Safety Code No. 6331 that entered into force on 30.06.2012 enacts the realization of occupational health and safety together with improvements in current occupational health and safety conditions as well as duties, powers, responsibilities, rights and obligations of the employer and employees within this context. Prior to the effect of Code No. 6331, occupational health and safety issues were virtually enacted by the Code No. 4857, apart from certain provisions within miscellaneous legislation. Although occupational health and safety was deemed essential principally and primarily for the employees prior to the effect of Code No. 6331; with the Code No. 6331, all employee types are included in the Code s implementation process regardless of whether they are workers, civil servants or contracted employees and the employer is incurred the responsibility to appoint an occupational safety specialist, occupational physician and other healthcare personnel through the employees. With these aspects the Code No. 6331 contributes to the employment process. The effects of the responsibilities incurred on the employer by the Code No.6331 will be discussed thoroughly, comparatively with the Code No. 4857 hereinafter.
(THE IMPACTS OF OCCUPATIONAL HEALTH AND SAFETY CODE ON RECRUITMENT)
Keywords: Hukuk