Anti hla antikorları ile indüklenen endotel hücrelerinde sinyal ileti yollarının incelenmesi - Kibaroğlu, Alpaslan (My University, 2008)
Allografta karşı humoral bir yanıt ortaya koyan transplant alıcılarında, graft yaşamı daha kısa süreli olur. Kronik red ve transplant vaskülopatisi gelişim riski artar. Bununla birlikte, endotel ve düz kas hücrelerinde HLA Sınıf I sinyallemesi için en göze çarpan niteliklerden birisi, proliferasyondur. Bu projemiz ile, HLA-A, B ve C’nin ortak antijenik determinantlarını tanıyan anti-HLA Sınıf I antikorları ve PRA(+) hasta serumunun endotel hücrelerindeki etkilerini, doz ve zaman bağımlı olarak araştırmayı amaçladık. Bu çalışma, HLA Sınıf I moleküllerinin endotel hücre yüzeyindeki reseptörlerine bağlanmasının, membran VEGFR2 ekspresyonunun in vitro güçlü bir uyarıcısı olduğunu gösteren ilk çalışmadır. Aynı zamanda, ilk kez pRPS6 seviyelerinin hem anti-HLA Sınıf I hem de PRA(+) serum uyarısı ile arttığını gösterdik. Bu bulgulara ek olarak, farklı doz ve zamanlarda pAkt, pStat3, pERK/ 1 ve NF-B moleküllerindeki artışlar, anti-HLA antikorlarının endotel hücrelerinde aktivasyon sinyallerini iletme kapasitesine sahip olduğunu ve transplant sonucunu etkileyebileceğini göstermektedir. Sonuç olarak, Sınıf I antikorlarının sub-satüre konsantrasyonları hücre yaşam ve proliferasyonunun bir aracısı olarak görev alabilirken, satüre ve/ veya tekrarlı dozlar artmış bir hücre aktivasyonu ile sonuçlanabilir. HLA Sınıf I antikorları ile, hücre yüzey VEGFR2 moleküllerindeki spesifik artış, daha önce benzer bir mekanizma ile FGFR artışını gösteren bulgulara paralel olarak, endotel hücrelerindeki proliferasyon sinyallerine katkı sağlayabilir. Endotel Hücreleri, Vaskülopati, VEGFR2, RPS6, HLA Sınıf I Antikorları

Investigation of Signal Trandsuction Pathways on Anti HLA Antibody Induced Endothelial Cells Transplant recipients exhibiting a humoral response to the allograft demostrate lower graft survival and increased risk for the development of chronic rejection and transplant vasculopathy. Taken together, one of the most prominent features of HLA class I signalling in human endothelial and smooth muscle cell is proliferation. With this project, we aimed to investigate the possible effects of anti-HLA Class I Abs recognise an antigenic determinant common to HLA-A, B and C and PRA(+) patient serum on endothelial cells in dose and time dependent manner. This is the first study showing that in vitro ligation of HLA Class I molecules on human endothelial cells is a strong stimulator of membrane bound VEGFR2 expression. We also showed firstly that pRPS6 levels increased after both HLA Class I Ab and PRA(+) serum stimuli. In addition to this findings, increased phosphorylation of pAkt, pStat3 pERK/ 1, and NF-B in different dose and time conditions indicates anti-HLA Abs have the capacity to transduce activation signals in endothelial cells and may able to influence transplant outcome. As a result, sub-saturating concentration of HLA Class I Abs can act as a mediator of cell survival and proliferation while saturated and/ or repeated doses may result with increased cell activation. Specific increase on surface VEGFR2 molecules with HLA Class I Abs, in parallel with previous findings of increased FGFR with a similar mechanism, may also contribute to proliferation signalling on endothelial cells. Key words: Endothelial cells, Vasculopathy, VEGFR2, RPS6, HLA Class I Antibodies
Keywords: İç Hastalıkları_Tıp; Tıp