Elazığ harput arap baba türbesi üzerine psiko-sosyolojik bir inceleme - Polat, Fethiye (My University, 2007)
Harput halk kültüründe Arap Baba Türbesi örneğinde, ziyaret ve ziyaret yerleri etrafında oluşan inanç ve uygulamaları anlatan bu çalışma, halk dindarlığının önemli bir yönü olan ziyaret fenomenini açıklamaya çalışmaktadır. Bu mekanlarda var olduğuna inanılan kutsallık kaynağından yararlanmak amacıyla çok sayıda ziyaretçi buralara yönelmiştir. Hastalıklarına derman arayanların, dileklerinin gerçekleşmesini isteyenlerin manevi müracaat yeri olarak çeşitli pratiklerin uygulandığı ve duaların edildiği yerler haline gelmiştir. Bu inanç ve pratiklerin geri planında insan psikolojisinin, çevre faktörünün, sosyal ve ekonomik imkanların etkileri yanında, İslam öncesi Türk inanç ve kültürünün izlerini görmek mümkündür.Ziyaret fenomeni, ülkemizin her yöresinde ve dünyanın her yerinde farklı fonksiyonlarla karşımıza sıkça çıkan bir olgu olması nedeniyle önem arz eden bir konudur. Bu noktadan hareketle yapılan bu çalışmada, Türk toplumunun dini hayatının önemli bir boyutunu oluşturan ziyaret olgusunu, din sosyolojisi ve din psikolojisinin yöntemleri ile incelemeye çalıştık.

This study, called belief and practics which takes form in the around visitation and visiting in the Elazığ Arap Baba Mausoleum and clarifies the case of visitation which composes an important aspect of puplic religiousness.These places arouses the comman people’s interest. A lot of visitors visit these places to benefit from its holiness.In these places people are praying for finding remedy to their ilness and for their wishes.Also these places become a spirituel place for people to pray.There are so different factors behind this belief and behaviors that it caused such as psychological reasons, environmental factors, social and economical opportunities and also Turkısh belief and Turkısh Culture before İslam. As a comman case which is known in almost all parts of our country and in the world, the case of visitation is a matter of significance.In this study, the visitation phenomenon which composes an important aspect of religious life of Turkish society, is tried to be studied with the scientific methods of religion sociology and religion psychology.
Keywords: Din Psikolojisi; Din_Kültür; İslam Dini_Türbeler