Baskılı ev tekstillerinde hedef kitlenin renk ve tasarıma etkisi - Özen, Fatma (My University, 2019)
Coğrafi, toplumsal ve kültürel farklılıkların belirleyicisi olan renk; geçmişten-geleceğe yapısal ve simgesel olarak değişim göstererek insanlar üzerindeki etkisini sürdürmektedir. Günümüzde renk seçimlerine moda eğilimlerinin yön verdiği düşünülse de bölgesel ve kültürel tercihler de geçerliliğini korumaktadır. Her alanda olduğu gibi tekstil sektöründe de teknolojik özellikler ve işlevsellik dışında estetik kaygı, özgün tasarım ve uygun renk seçimi, benzer ürünler arasında üstünlük sağlamak açısından önemli bir yere sahiptir. Bu yüzdendir ki; tekstil tasarımcısı sektörün ve hedef kitlenin beklentileri doğrultusunda ürünler tasarlarken, teknik, ekonomi, kullanım alanı ve işlevi gibi durumları gözetmek zorundadır. Çalışma kapsamında, ev tekstilinin tanımı, Endüstri Devrimi sonrası gelişim süreci anlatılarak; ev tekstilinde baskı tekniklerine yer verilmiştir. Hedef kitlenin renk ve tasarıma etkisi çerçevesinde renk ve tasarım kavramları ana hatları ile ele alınmıştır. Kadifeteks Mensucat A.Ş. (Kets)’de yaptığım tasarımlar revize edilerek renk ve tasarım kavramlarının anlatımında örnek olarak gösterilmiştir. Tüm bu bilgiler, baskılı ev tekstillerinde hedef kitlenin renk ve tasarıma etkisini sorgulamaya hizmet etmek amacı ile irdelenmiştir. On beş yıldır tasarımcı olarak çalıştığım, ev tekstili konusunda dünyada ve Türkiye’de lider firmalardan Kets’in müşterilerinden De Leo (ABD), Design Tex (ABD), Furninova (İsveç), Jab (Almanya), Next (İngiltere) ve West Bridge (İngiltere) firmaları üzerinden hedef kitlenin renk ve tasarıma etkisi örneklenmeye çalışılmıştır.

Color, which determines the geographical, social and cultural differences, has been sustaining its impact on people by changing structurally and symbolically from past to the future. Although color preferences are thought to be directed by fashion trends, cultural and regional preferences still preserve effectiveness. Aesthetic concern, original design and appropriate color selection are important factors besides technological properties and functionality have important place regarding gaining competitive advantage among similar products in the textile industry as in all areas. Therefore, the textile designer has to take into account the technical, economic, field of usage, and functionality conditions while designing the products in which the expectations of the industry and the target audience. Definition of home textiles, development process after Industrial Revolution, printing techniques in home textiles has been included in the scope of the study. The color and design concepts has been outlined with regard to the target audience’s effect on color and design. The designs I have made in Kadifeteks Mensucat A.Ş. (Kets) were revised and they were presented as examples in the statement of the color and design concepts has. All this information has been examined with the aim of questioning the target audience's effect on color and design in printed home textiles. Kets is one of the leading companies in Turkey which I have been working for fifteen years. The effect of the target audience on color and design has been illustrated among the customers of Kadifeteks Menscuat A.Ş such as De Leo (USA), Design Tex (USA), Furninova (Sweden), Jab (Germany), Next (UK) and West Bridge (UK).
Keywords: Baskı; Color; Consumers; Design; Ev Tekstili; Hedef Kitle; Printing; Renk; Target Audince; Tasarım Home Textile; Tekstil; Tekstil tasarımı; Textile; Textile design; Tüketiciler