Çin’in küresel stratejisinde Ortadoğu - Çalışkan, Zeynep (My University, 2018)
Bu çalışma Çin’in küresel politikasında Ortadoğu bölgesi ile ilişkilerini incelemektedir. Çin ve Ortadoğu arasındaki ilişkiler karşılıklı bağımlılık ekseninde ele alınmıştır. Tezin araştırma sorusu Çin’in ekonomik yükselişi ile etkin olmaya başladığı küresel rekabette, Ortadoğu bölgesi ile ekonomi ve politik ilişkileri nasıl ilerlemektedir. Çin’in küresel siyasette artan rolü ve gelişen ekonomisiyle birlikte ihtiyaç duyduğu enerji, ticari pazar arayışı, teknolojik silahların pazarlanması gibi önem arz eden konularda Ortadoğu ülkeleri ön plana çıkmıştır. Bundan dolayı her geçen gün Çin için Ortadoğu’nun önemi artmaktadır. Ayrıca bu gelişen ilişkiler Çin’i de Ortadoğu ülkeleri için bölgede yeni bir alternatif güç haline getirmektedir. Tezin araştırma sorusu iki bölge arasındaki karşılıklı bağımlılık ilişkilerini ticaret, enerji ve silah ticareti üzerinden inceleyerek cevap aramaktır. Ayrıca Çin’in Ortadoğu bölgesindeki küresel mücadelesinde önemli olan Suriye Krizindeki tutumu ve geniş çaplı bir yatırım olan “Bir Kuşak Bir Yol Projesi” incelenmiştir.

This article explores relations of China with Middle East in accordance with its global policy. The relations between China and Middle East was studied in the context of interdependecy. The question of article is how China's economic and political relations with Middle East proceeds in the global competition with China's influence rose. Middle Eastern countries stood out for the pressing issues of importance of China like energy, searches for new markets, marketing of technologic weapons as political power of China rose and its economy developed further. For this reason, importance of Middle East for China is ever increasing. In these mutual relations, China also is becoming an alternative power for Middle Eastern countries. I'll try to seek answer by studying interdependence between the two regions through trade, energy and trade of weapons. And, China's approach to Syrian crisis and large scaled 'One Belt One Road' project was also covered.
Keywords: : Karşılıklı Bağımlılık; Bir Kuşak Bir Yol Projesi Interdependence; China; Çin; Dış ekonomik ilişkiler; Economic policy; Ekonomi politikası; Energy; Enerji; Foreign economic relations; Middle East; Middle East policy; One Belt One Road; Orta Doğu; Ortadoğu Politikası; Suriye Krizi; Syrian crisis; Ticaret; Trade