Rembrandt resminde Babürlü temaları: 17. yüzyılda doğu-batı ilişkilerinden bir kesit - Girgin Eyican, Bilge (My University, 2024)
Tarih boyunca toplumlar, kaçınılmaz bir biçimde birbirleriyle etkileşim halinde yaşarlar. Bu etkileşim, bazı ekonomik, siyasi ve kültürel koşullar sebebiyle zaman zaman artar veya azalır. Toplumların birbirleriyle etkileşimlerinin izlenebildiği en somut ve önemli alanlardan birisi de sanattır. Hollanda'nın denizaşırı seferleri ve Hollanda Doğu Hindistan Şirketi (VOC)'nin kurulması sadece sömürgecilik faaliyetlerini hızlandırarak 17. yüzyılda Hollanda'nın Altın Çağı'nı hazırlamakla kalmamış, aynı zamanda Babürlü sanatı ile Hollanda sanatı arasında Rembrandt'ın Babürlü çizimlerini yapmasıyla sonuçlanacak kadar derin bir ekonomik, sosyal ve kültürel etkileşim sürecine de yol açmıştır. Bu tez, Rembrandt'ın bugün elimize 23 adet olarak ulaşan Babürlü çizimlerine yakından bakabilmek, tarihsel arkaplanı ortaya koyarak söz konusu çizimleri doğu batı etkileşimi bağlamında bütüncül bir bakış açısıyla ele alabilmek amacıyla hazırlanmıştır.

Throughout history, societies inevitably interact with each other. This interaction increases or decreases from time to time due to certain economic, political, and cultural conditions. One of the most tangible and important areas where the interaction of societies can be observed is art. Dutch overseas expeditions and the establishment of the Dutch East India Company (VOC) not only accelerated colonial activities and prepared the Golden Age of the Netherlands in the 17th century, but also led to a deep process of economic, social, and cultural interaction between Mughal and Dutch art that resulted in Rembrandt's Mughal drawings. This thesis aims to take a closer look at Rembrandt's Mughal drawings, of which we have 23 of them today, to reveal the historical background and to examine these drawings from a holistic perspective in the context of East-West interactions.
Keywords: art; Babür; Dutch East India Company/ VOC; Dutch Golden Age; Hollanda; Hollanda Altın Çağı; Hollanda Doğu Hindistan Şirketi/ VOC; Mughal; Netherlands; Painters; painting/ miniature; Rembrandt; Rembrandt Harmenszoon van Rijn, 1606-1669; Resim/ Minyatür; Ressamlar