Az gelişmiş ülkelerde uygulanan IMF politikalarının globalizasyon sürecine etkisi - Albayrak, Gökçen Coşkun (My University, 2002)
Çalışmamızın amacı AGÜ'lerde uygulanan IMF politikalarının globalizasyon sürecine etkisinin tespit edilmesidir. Globalizasyon sürecinin temellerinin kapitalizmin 250 yıllık geçmişine dayandığı gerçeğinden hareketle, sömürgecilikten bugüne AGÜ'ler ile gelişmiş ülkelerin iktisadî ilişkileri incelendiğinde, kapitalizmin kâr maksimizasyonu güdüsüyle AGÜ'leri dış borç politikalarıyla maddî anlamda kendisine bağlayarak, bir taraftan sanayileşmiş ürünleri için pazar olarak kullandığı bir taraftan da bu ülkelerin ucuz emek ve hammadde kaynaklarını sömürdüğü ortaya çıkmaktadır. II. Savaş sonrasında ABD liderliğinde kurulan yeni düzenin temelleri de aynı amaç üzerine atılmıştır. ABD sosyalist bloğa karşı eski sömürgelerin bağımsızlığını destekleyerek onları kapitalist sistem içinde tutmuş ve dış borca dayalı bir kalkınma stratejisi ile AGÜ'lerin kalkınmalarını kontrol altına almıştır. 1980 sonrasında globalizasyon süreci kendisini neo-liberal iktisat politikalarıyla hatırlatmış, bu çerçevede AGÜ ekonomileri IMF politikaları ile global ekonomiye ve gelişmiş ülkelere yeniden tabi olma sürecinin içine itilmişlerdir. Devletin iktisadî faaliyetlerden çekilmesini öngören ve yapısal uyum stratejisi doğrultusunda uygulanan IMF politikaları, AGÜ'lerde ihracata dayalı büyüme modeline geçişi ve ticaret ve sermaye hareketlerinin serbestleşmesi sürecini gerçekleştirmiştir. AGÜ'ler bu politikalar aracılığıyla kapılarını gelişmiş ülkelerin sanayileşmiş ürünlerine ve spekülatif sermayelerine sonuna kadar açmış ve ulusal kalkınmaya yönelik politika uygulama özgürlüklerini tamamen kaybetmişlerdir. Türkiye ekonomisinin globalizasyon sürecine entegrasyonunun irdelenmesiyle son bulan çalışmamız 1980'den sonra tamamen AGÜ'lere yönelen IMF politikalarının, AGÜ ekonomilerinin, dışa açılma süreciyle birlikte, sanayisizleştirilmesinde ve sömürgecilik sürecinin dayandığı uluslararası işbölümünün ayakta tutulmasında son derece başarılı olduğunu ortaya koymuştur. AGÜ'ler sömürgecilik döneminde olduğu gibi bugün de gelişmiş ülkelerin pazarı ve ucuz emek ve hammadde kaynağı durumundadır. Our thesis focused on the effects of the IMF policies in developing countries on the globalization process. Since the colonial period, the economic relations between the developed and developing countries preserves the same features. The aim of the capitalist industrialized countries has always been in maximising their profits. For this reason, they have exploited the developing countries in terms of raw materials and cheap labor. The developing countries are also depended to the developed world with foreign debt policies. The new world order established after the second war under the leadership of the USA, is also based on the same features. The USA has been in favour of the independency of the colonies against the socialist block and prefers to control their developing process. After 1980, globalization process has reminded itself with the neo-liberal policies. IMF policies were the agents of the neo-liberal policies in developing countries. The main aim of the IMF policies is to subordinate the developing countries to the global economy and to developed world. In this respect, structural adjustment policies are implemented in developing countries by IMF. Structural adjustment targets diminishing the ecomomic activity of the state, dictates the export oriented growth strategy and liberalising the trade and capital movements. The integration of the Turkish Economy to the globalization process also shows that, IMF policies are successful in terms of subordinating the developing world to the global economy. Developing world is still a market for developed world with its raw materials and cheap labor.
Keywords: IMF_Gelişmekte Olan Ülkeler; Uluslararası Para Fonu_Gelişmekte Olan Ülkeler