Prematüre retinopatisi hastalığı (ROP) takibi için web platformu ve mobil uygulama geliştirilmesi - Kartal, Sezer (My University, 2022)
Prematüre Retinopatisi(ROP) erken doğan bebeklerin gözlerinde görülen en önemli sağlık sorunlarından biri olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmada prematüre bebeklerin saptanması, ROP’un zamanında teşhis edilebilmesi ve retinanın damarlanması tamamlanana kadar takiplerinin düzenli yapılabilmesi için bir mobil uygulama ve web platformu geliştirilmiştir. Web platformu üzerinden; Neonatolog ve Aile hekimi kullanıcıları hasta kaydı yapabilmektedirler. Göz Doktoru kullanıcısı ise her bir hastası için, ROP analizi yapabilmekte ve bu analiz sonucuyla birlikte hasta geçmiş viziti olarak kaydedebilmektedir. ROP analizini sırasıyla şu şekilde yapabilmektedir; sisteme göz resmini yükleyip “Analiz Et” butonuna tıklar, web servis aracılığıya bu resim verisi Bilg. Müh. Emine Çiftçi’ nin geliştirdiği derin öğrenme modeline gönderilir, üretilen sonuç yüzdesel bir şekilde cevap olarak web platformunda Analiz sonucu şeklinde gösterilir. Bu tez çalışması için Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Rektörlüğü Tıp Fakültesi Dekanlığı Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurulu’ndan Karar:17 Protokol No:2020/ 177 ve Emine Çiftçi’nin tez çalışması içinde Karar:15 Protokol No:2020/ 48 kapsamında çalışma gerçekleştirilmiştir. Mobil uygulama üzerinden; Daha önce kaydı yapılmış hasta kullanıcıları (hasta yerine ebeveyni), mobil uygulamaya giriş yapabilmekteler. Randevu oluşturabilmekte, geçmiş randevularını görüntüleyebilmektedirler. Ayrıca bildirimleri de alabilmektedir. Göz doktoru, uygulamaya kullanıcı girişi yapıp tüm randevularını, bir ajanda ekranı üzerinden takip edebilmektedir. Randevu üzerine not girebilmektedir. Seçeceği hastalarına veya tümüne bildirimler tanımlayıp gönderebilmektedir. Ayrıca hasta geçmiş vizitlerini web platformda gördüğü gibi, uygulamada da görüntüleyebilmektedir. Çalışmanın sonunda, Uzman Neonatolog Dr. Meral Yıldız KORKUT ve Doç Dr. Ayşe İpek ÜNSAL katılımlarıyla gerçekleşen toplantıda proje demosu, gerçek bir hasta verisi kullanılarak başarılı bir şekilde yapılmıştır.

Retinopathy of Prematurity is defined as one of the most important health problems seen in the eyes of premature babies. In this study, a mobile application and web platform were developed to detect premature babies, to diagnose ROP on time, and to follow up regularly until the vascularization of the retina is completed. On web platform; Neonatologists and family physicians can register patients. Ophthalmologist user can perform ROP analysis for each patient and save the patient as a past visit with the result of this analysis. The ROP analysis steps; upload the eye image to the system and click Analyze button, this picture is sent to the deep learning model developed by Comp. Eng. Emine Çiftçi via the web service, the result is displayed as a percentage response on the web platform as the Analysis result. For this thesis study, the study was carried out within the scope of Decision: 17 Protocol No: 2020/ 177 from Aydın Adnan Menderes University Rectorate Faculty of Medicine Dean's Office of Non-Invasive Clinical Research Ethics Committee and within the scope of Emine Çiftçi's thesis study, within the scope of Decision: 15 Protocol No: 2020/ 48. On mobile application; patient users (parents instead of the patient) can login to the mobile application. They can create appointments and view past appointments. They can also receive notifications. The ophthalmologist can login to the application and follow the appointments on an agenda. She/ He can add note upon appointment. He/ She can define and send notifications to selected the patients or all. In addition, he/ she can view their past visits in the application as well as on the web platform. At the end of the study, Neonatologist Dr. At the meeting, which was held with the participation of Meral Yıldız KORKUT and Assoc. Prof. Ayşe İpek ÜNSAL, the project demo was successfully made using real patient data.
Keywords: Android; Bilgisayar mühendisliği; Computer engineering; iOS; Javascript; Mobil health; Mobil sağlık; Node.js; Premature retinopathy; Prematüre retinopatisi; React Native; ROP takip; ROP tracking