Sosyal ağ platformlarında kullanıcı sözleşmelerinin veri güvenliği açısından incelenmesi : Facebook ve Google örneği - Güçlü, Ahmet (My University, 2019)
Sosyal ağ platformları bilgi iletişim teknolojileri içinde bireyin günlük hayatını etkileyen en önemli faktörlerden birisi haline gelmiştir. Sosyal ağ platformları bireylerin hem üretici hem de tüketici olduğu özgün yapısı, milyarca kullanıcıya sahip olması ve şirketlerin devasa ekonomik büyüklüğü ile dikkat çekmektedir. Bu gücün kaynağı ise temelde kullanıcı verileridir. Kullanıcı verileri ile sosyal ağ platformları arasındaki ilişkiyi düzenleyen ise kullanıcı sözleşmeleridir. Sosyal ağ platformu olan Facebook ve Google’ın kullanıcılarıyla arasındaki ilişkiyi düzenleyen bu sözleşmeler ülkemizde 50 milyondan fazla, dünyada 2 milyardan fazla kullanıcıyı etkilemektedir. Hukuk, teknoloji, iletişim gibi birçok disiplinle ilgili olan Facebook ve Google kullanıcı sözleşmeleri, veri güvenliği ilkeleri ekseninde değerlendirilmektedir. Facebook ve Google’ın kullanıcı sözleşmelerindeki veri güvenliğini tehdit eden söylemler ortaya çıkarılmaya çalışılarak örnek somut olaylar üzerinden desteklenmiştir. Çalışma sonucunda Facebook ve Google’ın veri güvenliği birçok farklı alanda ihlal ettiğini, bazı alanlarda ise yasal sorunlar yaşamamak için belirsiz veya yargı içermeyen geniş anlamlı söylemlerde bulunduğu belirlenmiştir. Yapılan bu ihlallerin bazı somut örnekleri paylaşılarak durumun önemine vurgu yapılmıştır.

Social networking platforms have become one of the most important factors affecting the daily life of an individual within information communication technologies. Social networking platforms stand out with their unique structure where individuals are both producers and consumers, having billions of users and huge economic size of companies. The source of this power is basically user data. User agreements are regulating the relationship between user data and social networking platforms. These agreements, which regulate the relationship between Facebook and Google, the social networking platforms, affect more than 50 million users in our country and more than 2 billion users in the world. Facebook and Google user agreements, which are related to many disciplines such as law, technology and communication, are evaluated on the axis of data security principles. The discourses that threaten data security in Facebook and Google's user agreements were supported by case studies. As a result of this study, it was determined that Facebook and Google violated data security in many different areas, while in some areas it made ambiguous or non-judicial statements to avoid legal problems. Some concrete examples of these violations were shared and emphasized the importance of the situation.
Keywords: Big Data; Büyük Veri; Data Security; Facebook; Gazetecilik; Google; Journalism; Kişisel Veriler; Personel Data; Social Networking Platforms; Social networks; Sosyal Ağ Platformları; Sosyal ağlar; Veri Güvenliği