Klinik eczacının evde sağlık hizmetleri alan yaşlı hastaların bakımındaki olası görevleri - Memiş, Semra (My University, 2020)
Amaç: Bu çalışmada, evde bakım hizmeti alan 65 yaş ve üzeri polifarmasi hastalarında, klinik eczacı liderliğinde ilaçların gözden geçirilmesiyle hastaların ilaç kullanımlarının belirlenmesi, hekim ve hemşirenin yer aldığı evde bakım sağlık ekibiyle birlikte tespit edilen ilaçla ilişkili problemlerin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel olan çalışma, Mayıs-Ekim 2019 tarihleri arasında yürütülmüştür. Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü Evde Sağlık Hizmetleri Birimi’ne kayıtlı 65 yaş ve üzeri, polifarmasisi olan 100 hasta dahil edilmiştir. Hastalarda ilaç yükü indeksi (İYİ), ilaç uygunluk indeksi (İUİ) ve ilaç tedavisi karmaşıklık ölçeği (İTKÖ) hesaplanmıştır. İUİ değerlendirilmesinde 2019 Beers kriterleri ve TIME-STOP Kriterleri kullanılmıştır. İlaçla ilgili problemler, DOCUMENT Sınıflandırma Sistemine göre sınıflandırılmıştır.Bulgular: 100 hastanın (kadın/ erkek: 74/ 26) yaş ortalaması 78,54±7,95 olarak hesaplanmıştır. Toplam ilaç sayısı medyan değerleri 7 (5-9), İYİ puanı 0,5 (0-0,83), İTKÖ puanı 21 (17-31) ve İUİ puanı 13 (6-16,9) olarak hesaplanmıştır. Hastaların %96’sında en az bir adet ilaçla ilişkili problem tespit edilmiştir. En sık rastlanan problemler; ‘İlaç Seçimi’ (%66), ‘Eğitim ve Bilgi’ (%58) ve ‘İzlem’ (%33) olarak tespit edilmiştir. Tespit edilen 329 adet ilaçla ilgili probleme yönelik klinik eczacı önerilerinin %84.19’u (n=277) evde bakım ekibi tarafından kabul edilmiştir.Sonuçlar: Bu çalışma, klinik eczacının evde sağlık hizmeti alan yaşlı hastalarda ilaçla ilgili problemleri tespit etme, önleme ve çözümleme potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir.

Objective: In this study, it is aimed to evaluate clinical pharmacist-led mediction review in elderly patients with polypharmacy who are 65 years of age and are receiving home care services and assess medication related problems with the home health care team, where the physician and nurse are involved.Methods: This descriptive and cross-sectional study were included in 100 patients aged 65 years and over with polypharmacy who were registered to the Kocaeli Provincial Health Directorate Home Health Services during May to October 2019. Drug Burden Index (DBI), Medication Appropriateness Index (MAI) and Medication Regimen Complexity Index (MRCI) were calculated. Medication related problems are classified according to the DOCUMENT Classification System.Results: The mean age of the patients included in the study (women/ men; 74/ 26) was calculated as 78.5±7.9. The median value of the total number of the medication was 7(5-9), the score of the DBI was 0.5(0-0.8), the score of MRCI was 21(17-31) and the score of MAI was calculated as 13(6-16.9). Of them, 96% had at least one drug-related problem. The most common drug-related problems were identified as ‘Drug Selection’ (66%), ‘Education and Information’ (58%) and ‘Monitoring’ (33%). Among the total of 329 drug-related problems, 84.19% (n=277) of the clinical pharmacist recommendations were accepted by the home care team.Conclusion: This study demonstrates that the clinical pharmacist has the potential role by preventing, detecting, solving medication related problems in elderly patient receiving health care services at home setting.
Keywords: Eczacılık; evde bakım hizmetleri; Health; home care services; ilaç incelemesi Clinical pharmacy; Klinik eczacılık; medication review; Pharmacy; polifarmasi; polypharmacy; Sağlık