Yoğun bakımda yatan hastaların basınç yarası risklerinin saptanması ve hemşirelik bakım uygulamalarının belirlenmesi - Mert, Özlem Akman (My University, 2012)
Yoğun Bakımda Yatan Hastaların Basınç Yarası Risklerinin Saptanması ve Hemşirelik Bakım Uygulamalarının Belirlenmesi Bu çalışma, yoğun bakım ünitelerinde yatan hastalarda basınç yarası risklerini değerlendirmek üzere Suriadi ve Sanada tarafından geliştirilen Basınç Yarası Risk Değerlendirme Ölçeği’ni ülkemize kazandırmak üzere Türkçe geçerlik ve güvenirlik çalışmasını yapmak ve yoğun bakım ünitelerinde yatan hastalarda basınç yarası risklerini saptayarak, önlemek için yapılan hemşirelik bakım uygulamalarını belirlemek amacıyla yapılmış metodolojik ve tanımlayıcı bir çalışmadır. 1 Mayıs 2010- 30 Eylül 2010 tarihleri arasında, S.B Bezm-i Alem Valide Sultan Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Hastanesi yoğun bakım ünitesinde gerçekleştirilen metodolojik çalışmada, 38 hasta üzerinde Suriadi ve Sanada Basınç Yarası Risk Değerlendirme ölçeğinin güvenirliği saptandı. Çalışmanın tanımlayıcı bölümünde, 1 Kasım 2010- 30 Eylül 2011 tarihleri arasında, Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi yoğun bakım ünitesinde yatan 52 hasta örneklem grubuna alındı. Verilerin toplanmasında Suriadi ve Sanada Basınç Yarası Risk Değerlendirme Ölçeği, Hasta Tanıma ve izlem Formu, Basınç Yaralarını Önleyici Hemşirelik Bakım Uygulamalarını izlem Formu kullanıldı. Elde edilen veriler, “Spearmen korelasyon analizi, kappa uyum çözümlemeleri, kendall’ın uyum katsayısı, Mc nemar analizi, wilcoxon analizi, madde toplam puan korelasyonu, ki kare testi ve fisher ki kare” ile değerlendirildi. Suriadi ve Sanada Basınç Yarası Risk değerlendirme Ölçeğinin genel güvenirliği Türk toplumu için geçerli ve güvenilir bulundu. Çalışmaya katılan hastaların %90.4’ünün basınç yarası açısından riskli grupta olduğu ve %36.2’sinde basınç yarası geliştiği saptandı. Sonuç olarak hemşirelerin basınç yaralarını önleme girişimlerinde basınç yarası risk değerlendirme ölçeği kullanmadıkları, bireye özgü olmayan ve standart hemşirelik bakımı uyguladıkları belirlendi. Hemşirelerin bireye özgü bakım vermek için, Suriadi ve Sanada basınç yarası risk değerlendirme ölçeğini yoğun bakım ünitelerinde güvenli bir şekilde kullanabilecekleri önerilmektedir. Basınç yaraları, Hemşirelik bakımı, Risk değerlendirme ölçeği, Suriadi ve Sanada ölçeği, Yoğun bakım unitesi

Yoğun Bakımda Yatan Hastaların Basınç Yarası Risklerinin Saptanması ve Hemşirelik Bakım Uygulamalarının Belirlenmesi Bu çalışma, yoğun bakım ünitelerinde yatan hastalarda basınç yarası risklerini değerlendirmek üzere Suriadi ve Sanada tarafından geliştirilen Basınç Yarası Risk Değerlendirme Ölçeği’ni ülkemize kazandırmak üzere Türkçe geçerlik ve güvenirlik çalışmasını yapmak ve yoğun bakım ünitelerinde yatan hastalarda basınç yarası risklerini saptayarak, önlemek için yapılan hemşirelik bakım uygulamalarını belirlemek amacıyla yapılmış metodolojik ve tanımlayıcı bir çalışmadır. 1 Mayıs 2010- 30 Eylül 2010 tarihleri arasında, S.B Bezm-i Alem Valide Sultan Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Hastanesi yoğun bakım ünitesinde gerçekleştirilen metodolojik çalışmada, 38 hasta üzerinde Suriadi ve Sanada Basınç Yarası Risk Değerlendirme ölçeğinin güvenirliği saptandı. Çalışmanın tanımlayıcı bölümünde, 1 Kasım 2010- 30 Eylül 2011 tarihleri arasında, Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi yoğun bakım ünitesinde yatan 52 hasta örneklem grubuna alındı. Verilerin toplanmasında Suriadi ve Sanada Basınç Yarası Risk Değerlendirme Ölçeği, Hasta Tanıma ve izlem Formu, Basınç Yaralarını Önleyici Hemşirelik Bakım Uygulamalarını izlem Formu kullanıldı. Elde edilen veriler, “Spearmen korelasyon analizi, kappa uyum çözümlemeleri, kendall’ın uyum katsayısı, Mc nemar analizi, wilcoxon analizi, madde toplam puan korelasyonu, ki kare testi ve fisher ki kare” ile değerlendirildi. Suriadi ve Sanada Basınç Yarası Risk değerlendirme Ölçeğinin genel güvenirliği Türk toplumu için geçerli ve güvenilir bulundu. Çalışmaya katılan hastaların %90.4’ünün basınç yarası açısından riskli grupta olduğu ve %36.2’sinde basınç yarası geliştiği saptandı. Sonuç olarak hemşirelerin basınç yaralarını önleme girişimlerinde basınç yarası risk değerlendirme ölçeği kullanmadıkları, bireye özgü olmayan ve standart hemşirelik bakımı uyguladıkları belirlendi. Hemşirelerin bireye özgü bakım vermek için, Suriadi ve Sanada basınç yarası risk değerlendirme ölçeğini yoğun bakım ünitelerinde güvenli bir şekilde kullanabilecekleri önerilmektedir. Basınç yaraları, Hemşirelik bakımı, Risk değerlendirme ölçeği, Suriadi ve Sanada ölçeği, Yoğun bakım unitesi
Keywords: Hastalıklar; Hemşirelik Hizmetleri