Alüminyum ve alaşımlarının kaynak kabiliyeti - Şaldır, Ramazan (My University, 2002)
Bu çalışmada ilk olarak, alüminyumun genel özelliklerine ve alüminyum alaşımlarının sağlıklı bir şekilde tanımlanmasında en çok kullanılan gösteriliş normlarına değinilmiştir. Alüminyum ve alaşımlarının kaynağına genel bir giriş yapılarak, kaynatılacak parçaların alaşım cinsinin saptanmasına, ilave metallere, kaynatılacak yüzeylerin temizlenmesinde kullanılan kaynak tozlarına (dekapanlara), kaynatılacak bölgeyi dış ortamın zararlı etkilerinden koruyan ve arka kararlılık kazandıran koruyucu gazlara girilerek bilgi verilmiştir. Alüminyum alaşımlarının kaynak kabiliyeti hakkında bilgi verilerek, kaynak kabiliyetini etkileyen faktörler ve bunları önleme çarelerinden bahsedilmiştir. Alüminyum alaşımlarının kaynaklı birleştirmeleriyle ilgili uygulamalarında ise, kaynak yöntemlerinde kullanılacak makine, takım ve avadanlıklara, kaynaklı birleştirmelerin kaliteli yapılabilmesi için sağlıklı bir ön hazırlığın nasıl yapılacağına, ( kaynak ağzı yüzeylerin temizlenmesi vb.) kaynak sırasında uygun bir mukavemetin ve iyi bir nüfuziyetin oluşturulabilmesi için takip edilecek teknik çalışmalara girilerek bunlar hakkında çeşitli bilgiler verilmiştir. Kaynak yöntemlerinin fonksiyonelliğinden ve uygulamalar sonucunda oluşabilecek hatalardan söz edilmiş ve hataları önleyebilme çareleri açıklanmıştır. Son olarak alüminyum alaşımlarının kaynaklı birleştirmeler sonucundaki kazanmış oldukları mukavemet değerlerinden ve bunları arttırma yöntemlerinden bahsedilmiştir

In this study general properties and the most commonly used designation standarts of aluminium and aluminium alloys have been introduced. A general introduction to the welding of aluminium alloys has also been given in terms of determination weld metal, weld powder which also affects the stability of the weld-arc. Weldability of aluminium and it's alloys and the factors that affect the weldability have been reviewed. In this thesis, welding methods and equipment have also been studied in detail. The welding procedure and special precautions in order to have a sound welded constructions have also been discussed to a greater depth. A special interest has been given to the welding faults and methods to prevent the faults have also been included. In the last chapter of this thesis mechanical properties of the welds have been discussed and the methods to improve the mechanical properties have been reviewed. .
Keywords: Alaşımlar; Alüminyum; Metaller-alüminyum-kaynak