Salgın sürecinde öğretmenlerin EBA platformundaki öğrenme analitikleri alanlarını kullanma durumlarının incelenmesi - Geçer, Tuğba (My University, 2022)
Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin, EBA Platformunda öğrencilerin öğrenme sürecindeki çalışmalarını raporlayan öğrenme analitikleri alanlarını kullanma durumlarını incelemektir. Araştırma kapsamında öğretmenlerin öğrenme analitikleri kavramını nasıl tanımladıkları, EBA’daki raporlama alanlarını ne düzeyde ve ne amaçla kullandıkları, kullanmayan öğretmenlerin kullanmama nedenleri incelenmiştir. Çalışmada ayrıca öğretmenlerin öğrenme analitiklerini kullanma durumları çeşitli demografik özellikler bağlamında karşılaştırılmış, EBA’ya karşı tutumları ile EBA’daki bu alanları kullanma durumları arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığı da belirlenmeye çalışılmıştır. Gömülü karma yöntem olarak desenlenen araştırma salgın sürecinde bir Anadolu Lisesinde görev yapan 45 öğretmenle yürütülmüştür. Araştırmada öğretmenlerin EBA’ya karşı tutumlarını belirlemek amacıyla tutum ölçeği kullanılmış, araştırmanın diğer sorularını cevaplayabilmek adına verilerin toplanması için ise araştırmacının geliştirdiği açık uçlu anket sorularından yararlanılmıştır. Öğretmenlerin öğrenme analitikleri alanlarını kullanma durumlarının çeşitli demografik özellikler bağlamında karşılaştırılması ve EBA tutumları ile kullanma durumlarının arasındaki ilişkiyi belirleyebilmek amacıyla istatistiksel analizler yapılmış, anketteki açık uçlu sorulardan elde edilen verilerin analizi ise içerik analizi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulgularına göre; öğretmenlerin %50’si öğrenme analitiği kavramını daha önce duymadığını belirtmiştir. Öğretmenlerin sadece %22’si verilerin analizi ifadesini kullanarak öğrenme analitiği tanımını kısmen doğru cevaplamış ancak bu öğretmenlerin EBA’da öğrenme analitiği alanlarının bulunduğunun farkında olmadıkları sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmaya göre öğretmenlerin %80’i sınav ve çalışmalara katılım sağlayan öğrencilerin performanslarını gösteren raporlar alanını, %33’ü portfolyolar alanını, %67’si ise akademik destek alanını kullandıklarını belirtmişlerdir. Araştırmaya katılan öğretmenlerin EBA’daki raporları kullanma nedeninin daha çok (%69) öğrencilerin derse devam durumları ile ilgili öğretim sürecindeki paydaşları bilgilendirmek olduğu görülmüştür. Öğretmenlerin öğrenme analitikleri alanlarını kullanmama nedenlerinin ise daha çok bu alanlara gerek duymamalarından (%69) kaynaklandığı sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin öğrenme analitikleri alanlarını kullanma durumları ile yaşı, branşı, öğrenim durumu ve deneyim sahibi olma durumu gibi demografik özellikleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Öğretmenlerin EBA’ya karşı olumlu tutuma sahip oldukları sonucuna ulaşılmış ancak bu tutumun öğrenme analitikleri alanlarını kullanma durumları ile anlamlı bir ilişkisinin olmadığı belirlenmiştir. Sonuç olarak öğretmenlerin öğrencileri bireysel değerlendirme ve geri dönüt verme kapsamında raporlama alanlarını yeterince etkili kullanmadıkları, EBA Platformu kullanımı ile ilgili aldıkları eğitimlerin ise yetersiz kaldığı görülmüştür. Bu tür eğitimlerde kavramsal düzeyde içeriklerin yanı sıra, somut örneklerle yapılacak uygulamalara yer vermenin öğretmenlerin kullanma düzeylerini arttırmada önemli bir faktör olacağı düşünülmektedir.

The purpose of this research is to examine the teachers' use of learning analytics fields, which report their work in the learning process of students on the EBA Platform. Within the scope of the research, how teachers define the concept of learning analytics, at what level and for what purpose they use the reporting fields in EBA, and the reasons of the teachers who do not use them were examined. In the study, teachers' use of learning analytics was also compared in the context of various demographic characteristics, and it was also tried to determine whether there was a significant relaitonship between their attitudes towards EBA and their use of these areas in EBA. The research, designed as an embedded mixed method, was conducted with 45 teachers working in an Anatolian High School during the epidemic. In the research, an attitude scale was used to determine teachers' attitudes towards EBA, and open-ended questionnaires developed by the researcher were used to collect data in order to answer other questions of the research. Statistical analyzes were carried out in order to compare the teachers' use of learning analytics fields in the context of various demographic caharacteristics and to determine the relationship between their EBA attitudes and their use. According to the research findings; 50% of teachers stated that they had not heard of the concept of learning analytics before. Only 22% of the teachers answered the definition of learning analytics partially correctly using the expression data analysis, but it was concluded that these teachers were not aware of the existence of learning analytics fields in EBA. According to the research, 80% of the teachers stated that they examined the reports showing the performance of the students who participated in the exams and studies, 33% of the teachers examined the portfolios area, and 67% of the teachers examined the academic support area. It was seen that the reason for the teachers participating in the research to use the reports in the EBA mostly (69%) was to inform the stakeholders in the teaching process about the attendance status of the students. It was concluded that the reason why teachers do not use learning analythics fields is mostly because they do not need these fields (69%). No significant difference was found between teachers' use of learning analytics fields and demographic characteristics such as gender, age, branch, education level and experience. It was concluded that teachers had a positive attitude towards EBA, but it was determined that this attitude did not have a significant relationship with their use of learning analytics fields. As a result, it has been seen that the teachers do not use the reporting areas effectively enough within the scope of individual evaluation and feedback of the students, and the training they receive about the use of the EBA Platform is insufficient. In such trainings, it is thought that including applications to be made with concrete examples, as well as content at the conceptual level, will be an important factor in increasing the level of use of teachers.
Keywords: Bilgisayar; Computer; Çevrimiçi eğitim; Data Analysis; Distance education; EBA; Online Education; Öğrenim ve öğretim; Öğrenme Analitiği; Öğretim Ortamı; Pandemi Learning Analytics; Pandemic; Study and teaching; Teaching Environment; Technology; Teknoloji; Uzaktan eğitim; Veri Analizi