Öz-düzenlemeli öğrenme: modeller ve uygulamalar - Sarı, Aylin; Akınoğlu, Orhan (Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 2009)
21. yüzyılın ilk yarısında bulunduğumuz bu yıllarda, kendi bilgi ve becerilerini sürekli geliştiren bireylerin yetiştirilmesi önem kazanmaktadır. Bu da, öğrenmenin sadece okul hayatı boyunca değil, tüm hayat boyu gerçekleşmesinin gerekliliğini gösterir. Özdüzenleme becerileri, akademik başarının önemli bir belirleyicisi olmanın yanı sıra, bireylerin hayat boyu öğrenmelerine katkı sağlayan önemli etkenlerdendir. Bu çalışmanın amacı, bireylerin hayat boyu öğrenmeleri açısından son derece önemli olan öz-düzenlemeli öğrenme yaklaşımına ilişkin kuramsal bir bakış açısı sunmaktır. Bu çerçevede, özdüzenlemeli öğrenme tanımları, modelleri, modellerin temel aldığı teoriler, öz-düzenlemeli öğrenme stratejilerine sahip öğrenenlerin özellikleri, öğrenenlerin bu özelliklere sahip olması için oluşturulması gereken öğrenme ortamlarında öğretmenin rolü ele alınmış; özdüzenlemeli öğrenme ile ilgili son yıllarda yapılan çalışmaların odak noktaları belirlenerek yapılacak araştırmalara ışık tutulmaya çalışılmıştır.
Self-regulated learning: models and applications
Keywords: Öz-düzenlemeli öğrenme, öğrenme-öğretme süreçleri.