Medya okuryazarlığı eğitimi perspektifinde 11-13 yaş arası ilköğretim öğrencileri uygulamalı saha çalışması Türkiye örneği - Coşan, Cansu (My University, 2019)
Günümüzde iletişim araçları; hızla gelişen teknoloji ile birlikte günden güneçoğalmaktadır. Kitleler; aynı anda birden fazla kanal üzerinden, sürekli olarak aktarılan dijital dünyanın etkisi altında kalmaktadır.Özellikle 2000’li yılların ardından ortaya çıkan dijital medya araçları; “Tüketim Toplumu”nun sürdürülebilir kılınmasına ön ayak olmuştur. Bu çalışma kapsamında; bir eğitim ihtiyacı olarak ortaya çıkmış olan Medya okuryazarlığı kavramını, tanımlamak, kitlelere açıklamak ve toplum içerisinde uygulamalı olarak farkındalığını oluşturmak istenmektedir.Medyayı etkin bir şekilde okuyabilme bilincini kitlelere bu bilincikazandırabilmenin en uygulanabilir ve sonuç alınabilecek yolu uygulamalı MedyaOkuryazarlığı Eğitimi’dir. Söz konusu çalışmada Türkiye’de 2004 yılında seçmeli dersolarak müfredata giren Medya Okuryazarlığı Eğitimi’nin ülkemizde nasılgeliştirilebileceği, özellikle uygulamalı yöntemler ile ortaokul çocukları üzerindefarkındalığın nasıl yaratılabileceği üzerine çalışılmıştır.Türkiye’de ilk kez uygulanan bu çalışma ile iki yıl boyunca özel bir okulda 6,7 ve8. sınıf (11, 12, 13 yaş) öğrencilerine haftada iki saat olmak üzere Medya Okuryazarlığıeğitimi verilmiştir. Araştırma sonucundaki gözlemlere bakıldığında internet gazeteciliğieğitimi kapsamında; çocukların medyayı doğru okuma/ anlama, medya iletilerine eleştirel gözle bakabilme ve aynı zamanda yeni medya iletilerini üretebilme becerilerininuygulamalı bir eğitim gerçekleştiğinde daha iyi kavradığı saptanmıştır. Çalışmadayöntem olarak, gözlem, söylem/ haber analizi ve literatür taraması kullanılmıştır.

With the advent of technology, tools of communication have been rapidly growingboth in number and ability. In turn, the masses are being subject to a constant stream ofinformation flowing simultaneously from the digital world through multiple channels.Especially, the digital media tools that appeared after the year 2000 have beeneffective in enabling a “Consumerist Society” worldwide. In the scope of this thesis, thegoal is to define the concept of Media Literacy that arose as an educational need, toexplain it to the masses and to teach it in an interactive manner to raise awareness.The most applicable and effective way of enriching the masses with the ability toconsume media effectively is the interactive method of ‘Media Literacy Education’. In thefollowing thesis, the course ‘Media Literacy Education’ that has been added to theTurkish curriculum as an elective course in the year 2004 will be discussed ineffectiveness and its further development, and methods of interactive educationconcerning middle-school students will be addressed.In this study; students of grades 6,7,8 (aged 11-13) have received classes on MediaLiteracy Education two hours per week for the first time in Turkey. It has been determinedthat the interactive classes that have helped the students read/ analyze media correctly, toview content under a critical light and to produce their own original content. Observation,speech/ news analysis and literature reviews have been used as the preferred methods.
Keywords: Education; Eğitim; Eğitim Media Literacy; Field Work; Literacy; Media; Medya; Medya Okuryazalığı; Okuryazarlık; Saha Çalışması