Kredi açma sözleşmesi - Yener, Mehmet Deniz (My University, 2006)
TEZ ÖZETİ Kredi açma sözleşmesi kredi verene, belli bir bedel karşılığı kredi hazır bulundurma ve kullandırma borcu yükleyen bir sözleşmedir. Kullanılacak kredinin miktarı ve zamanı ise müşterinin ihtiyaçlarına göre onun tarafından yapılacak taleple belirlenecektir. Kredi açma sözleşmesinin temel unsurları ve özellikleri banka uygulaması yoluyla ortaya çıkmıştır çünkü kredi açma sözleşmesi bankacılık uygulaması tarafından ortaya çıkartılmış ve kredi işlemlerinde kullanılmaya başlanmıştır, temeli bankacılık uygulamalarına dayanır. Banka kredi işlemlerinde kullanılan ve sözleşmenin konusunu oluşturan kredi işlemlerinin çeşitliliği sebebiyle, kredi açma sözleşmesi sadece para ödüncü veya konusunu para ödünçlerinin oluşturduğu bir sözleşme olarak tanımlanamaz. Kredi açma sözleşmesini münferit kredi kullandırma işlemlerinin ön hazırlığı veya bir tür önsözleşme, çok aşamalı sözleşme olarak açıklamaya çalışan görüşler de bankacılık uygulaması ve sözleşmenin taraflarının iradeleriyle uyuşmamaktadır. Sözleşmede tarafların borç altına girmeye yönelik iradeleri ilk kuruluş aşamasında belirgin niteliktedir, kredi açma sözleşmesi içeriğinde nitelik olarak belirginleşmese de münferit kredi işlemleri yoluyla çeşitli türlerde kredi kullandırma borcu içeren tek aşamalı bir sözleşmedir. Kredi talebi, kredi kullandırma ediminin vadesini ve içeriğini belirleyen bir işlemdir. Kredi açma sözleşmesinde mevcut taraf iradeleri eğer açıkça bir kredi türü kararlaştırılmamışsa talep hakkının kullanılması ile belirli hale gelir, bu düzenleme hakkı bir tür seçim hakkı niteliğindedir ve banka için kural olarak bağlayıcı sonuçlar meydana getiren bir işlemdir. Kredi açma sözleşmesi güven temeline dayanmaktadır ve genelde bu güvenin sarsılması hallerinde tarafların, olağan ve olağanüstü fesih, dönme beyanı gibi tek taraflı yenilik doğurucu işlemleriyle sona erdirilir. Kredi açma sözleşmesi sürekli borç ilişkisi oluşturmaktadır ve sözleşme kapsamındaki borçların ifasına başlanmışsa tarafların anlaşması akdi ilişkiyi ileriye etkili olarak sona erdirir, yeni kredi talebi imkanını ortadan kaldırır, ifasına başlanmış olan münferit kredi işlemleri bu sona ermeden etkilenmez.

, The credit contract obliges the lender to grant credit, against a consideration. It permits the borrower to decide on time and height of the credit demands in accordance with the needs of the business life. The examination of the constitutive features of the credit contract had to start out from the bank business practice since the contract has developed its typical expression there. The variety of the bank in moderation usual credit performances forbids restricting the credit contract to the loan. The analysis of the prepared statements given in the course of the credit negotiations and at the contract conclusion shows that the credit contract shall not prepare additional legal contracts but that the relationship will of the lender is definite. Therefore, the credit contract is a one-level contract immediately committing to do the credit accommodation in the different forms. The multiple claims on the loan are left to the discretion of the borrower, except for rare exceptions. With the call of a certain credit sum the borrower puts the general claim to credit accommodation in concrete terms. As continuous debt contract, the credit contract is carried by the mutual confidence of the parties. That the term of the credit, inherent confidence element leads to a uniform evaluation of the substantial questions of the application of the law. This becomes particularly clear for the problems of the order over the requirement for credit and the achievement disturbances and regarding the reasons, that leads the completion of the contract .
Keywords: Banka Hukuku; Banka Kredileri