19. yüzyıl Osmanlı ceza hukuku’nda öldürme ve yaralama suçlarına uygulanan yaptırımlar: Dürru’s - Sukûk üzerinden fıkhî bir tahlil - Battal, Kevser (My University, 2025)
Bu çalışmanın amacı, Tanzimat sonrası Osmanlı ceza hukuku uygulamasında öldürme yaralama suçlarına yönelik İslam ceza hukuku hükümlerinin ne şekilde hayata geçirildiğini ortaya koymaktır. Bu sebeple, uzun yıllar şerʿî hizmetlerde bulunmuş bir Osmanlı kadısı tarafından te'lif edilen Dürru's-Sukûk isimli sakk mecmuası kaynak olarak kullanılmıştır. Mecmua içerisinden öldürme ve yaralama suçlarını konu edinen dava örnekleri seçilmiştir. İstanbul, Balıkesir, Konya ve Afyon'da görülmüş toplam yirmi dokuz dava İslam ceza hukuku çerçevesinde incelenmiş, uygulama örneklerinde yer alan dava kararları, fıkıh eserlerindeki teorik bilgi ile karşılaştırılmıştır.

The aim of this study is to reveal how the provisions of the Islamic Criminal Law regarding the crimes of homicide and bodily harm were implemented in the post-Tanzimat Ottoman Criminal Law practice. For this reason, the sakk periodical titled Dürru's-sukuk, compiled by an Ottoman qadi who had served in the sharia-based judicial service for many years, was used as a source. Examples of cases involving homicide and bodily harm offences were selected from the periodical. A total of twenty-nine cases in İstanbul, Balıkesir, Konya and Afyon were analysed within the framework of Islamic criminal law.
Santions applied to the crimes of homicide and bodily harm in 19th century Ottoman criminal law : a fiqh-based analysis through Dürru’s - Sukûk
Keywords: Adam öldürme; Bodily harm; Ceza yargılaması (İslam hukuku); Criminal procedure (Islamic law); Diya; diyet; Homicide; Islamic criminal law; İslam Ceza Hukuku; kısas; Osmanlı Hukuku; Ottoman law; öldürme; Qisas; Ta'zir; taʿzir; Turkey; Türkiye; yaralama