Köyceğiz Gölü (Limnolojik etüt) - Türedi, Muzaffer (My University, 2006)
Türkiye çok güzel ve değerli göllere sahiptir. Bu gölleri koruyarak, geliştirmek ve mümkün olan durumlarda restore ederek iyileştirmek, gerek şimdiki nesiller için, gerekse gelecek nesillere bu bölgeleri sağlıklı bir biçimde aktarabilmede çok önemlidir. Dalaman Çayı’nın getirdiği alüvyonlarla kıyıdaki bir körfezin ağzının kapanması sonucu oluşan Köyceğiz Gölü yurdumuzun en önemli kıyı set gölleri arasındadır. Göl ile Akdeniz’i birbirine bağlayan kanal sistemi ve çevresindeki sulak alanlar zengin bir tür çeşitliliğine sahiptir. Elverişli konumu ve doğal kaynakları nedeniyle yöre tarihin çok eski dönemlerinden bu yana sürekli bir yerleşim alanı olmuştur. Günümüzde de bu özelliğini koruyan yörede son yıllarda artan turizm etkinlikleri doğal çevrede önemli değişikliklere ve bozulmalara yol açmıştır. Ekonomik getirisinin yüksekliği nedeniyle hızla artan turizm amaçlı yatırımlar ekolojik dengeyi tehdit eder duruma gelmiştir. Göl, kanal sistemi, sulak alanlar ve İztuzu sahili uzun süre ekolojik önemi dikkate alınmadan ve araştırmadan hazırlanan turizm amaçlı projelerin uygulama alanı olmuştur. Yöre, 1980’li yılların sonlarına doğru İztuzu kumsalının Caretta caretta türü deniz kaplumbağalarının yumurtlama bölgesi oluşunun ortaya çıkması ile ünlenmiş ve dikkati çekmiştir. Yörenin, yapılan araştırmalarla orta ya çıkan önemi ve oluşan kamuoyu baskısı, merkezi yönetimi doğal yapının korunmasına yönelik kararlar almaya itmiştir. Bu tezde Köyceğiz Gölü’nün limnolojik özellikleri, gölün sorunları ve potansiyeli tespit edilmeye çalışılmıştır.

Turkey is a country with beautiful and valuable lakes. To use, preserv, proteck, develop and where possible, restore and enhance the resources of these lakes, for current and succiding generations, are necessary. Köyceğiz Lake, which has formed as a result of the closing of the mounth of Köyceğiz bay by the alluvions which were brought by Dalaman Stream, is one of the most important coastal lakes. The canal system which connects the mediterranean and the lake to each other and the watery areas which are around has a rıch variety of species. The area has been a residention place because of conuenient location and natural sources of it since very old periods. This area, which has this peculiarity today, is caused some differences and some destructions by increasing tourism activites. Because of high economic income investments about tourism which rice rapidly, come a situation which treatens the ecologic balance of area. The lake, canal system, watery areas and İztuzu coast have beenn used as an application area for aimed at tourism projects which didn’t take into consideration and didn’t investigate the ecologiz importance of the area for a long time. The area became famous and drew attention after ducovering that İztuzu Coast was on ovulated area for Caretta caretta sea turtles through the end’s of 1980s. The ecologic importance of area whıch was found out by research and public apinion made the central administration make decisions aimed at defence the natural environment. Problems, potantials and limnological characters of the Köyceğiz Lake were deduca in this thesis.
Keywords: Göller; Köyceğiz Gölü