Ansatzpunkte zur erringung von wettbewerbsvorteile im vertriebsbereich: das beispiel grosskuechen in der Turkei - Kaplangı, Güçlü (My University, 2004)
Global rekabetin gün geçtikçe artan önemi, sektörlerinde faaliyet gösteren şirketleri, varlıklarını sürdürebilmeleri için tüm rakiplerine karşı relatif rekabet avantajları sağlama mecburiyetinde bırakmaktadır. Bu avantajı sağlamanın en önemli unsurunu ise, bütün Pazarlama İlkelerinin stratejik önlemlerinin eksiksiz yerine getirilmesi oluşturmaktadır. Bu ilkeler içinde Dağıtım Kanalı Politikaları, gerek stratejik kararların alınması, gerekse operatif uygulamaların gerçekleşmesi aşamasında, taleplerin köşe başımızdaki tedarikçiler yerine dünyanın öbür ucundaki tedarikçiler tarafından karşılanmasını sağlayan en önemli unsurlardan birini teşkil etmektedir. Dağıtım Kanalı Politikaları, şirketlerin ana hedefleriyle ilintili olarak, dağıtım sistemlerinin, satış kanallarının ve satış yollarının en kârlı şekilde belirlenmesini sağlar. Şirketlerin ürettiği ürün ve / veya hizmetlerin son kullanıcılar ile nasıl buluşması gerektiğini, bu buluşmanın hangi yollar ve hangi organizasyonlar üzerinden hangi şekilde gerçekleşmesi gerektiğini belirler. Endüstriyel Mutfak Sektörü gerek Türkiye'de gerekse dünyada yeni bir sektör olarak doğmuş olup sürekli gelişmekte ve Pazar hacmini büyütmektedir. Bu gelişim içinde, sektörün genç olmasından kaynaklanan sebepler nedeniyle, sektörde faaliyet gösteren şirketlerin dağıtım politikaları, şirketlerin varoluşlarını garantilemek açısından,diğer pazarlama stratejilerine oranla çok daha büyük önem arz etmektedir. Diğer taraftan, Türkiye'de Endüstriyel Mutfak Sektöründe uygulanan dağıtım politikaları ile Avrupa ve Dünyada uygulanan dağıtım politikaları arasında çok büyük farklılaşmalar görülmektedir. Gerek Türkiye'de gerekse Avrasya'da Endüstriyel Mutfak sektöründe Pazar liderliğini elde etmek için, sektörde faaliyet gösteren firmaların öncelikle dağıtım kanalı politikalarını revize etmeleri gerekmektedir. Böylece, uluslararası alanda başarılı olma ve global rekabette avantajlar elde etme fırsatları doğacaktır. Die zunehmende Bedeutung des globalen Wettbewerbs droht die Unternehmen zu einer Realisierung von komperativer Konkurrenzvorteil gegenüber die Konkurrenten, damit sie ihre Existenzsicherung verwirklichen können. Dabei müssen sie alle strategische Massnahmen im Sinne von Marketing-Mix Instrumenten verwenden. Von diesen Instrumenten ist der Vertriebspolitik einer der wichtigste, weil sie durch die Gestalltung und Durchführung strategischen und operativen Vorgehensweisen dazu führt, die Nachfrage Anstatt der Anbieter in der Ecke mit einer anderen Anbieter auf der anderen Seite der Welt gedeck werden kann. Der Vertriebspolitik gibt Hinweise für die Ausgestalltung der Vertriebsysteme, Absaztwege und Absatzkanäle, durch deren Ausführung zu einer Realization der übergeordneten Unternehmensziele führt. Dabei wird vorgegeben, wie die Produkte und / oder Dienstleistungen zum Endverbraucher erreicht werden; und welche physische und akquisitorische Komponenten der Vertriebspolitik wie und in welcher Weise verwendet werden können. Der Grossküchensektor ist sowohl in der Türkei als auch in der Welt ein neuer Sektor, der sich jedes Jahr den Marktvolumen vergrössert. Da der sektor jung ist, sind die distributionspolitische Vorgehensweisen für die Existenzsicherung der Unternehmungen von besonderer Bedeutung, weil die Strategien die in der türkischen Grossküchenindustrie ausgeübt werden, besonders von der distributionspolitischen Strategien, die in Europa und in der Welt ausgeübt werden, abweichen. Für die Marktführerschaft in der Grossküchensektor und auch in der Region, muss vor allem die Vertriebspolitik der türkischen Grossküchenunternehmen revidiert werden, damit die türkische Grossküchenunternehmen Wettbewerbsvorteile in der globalen Konkurrenz erwirtschaften können.
Keywords: Genel yönetim; Pazarlama; Üretim Yönetimi