Model development for planning and forecasting in diagnostic and treatment systems - Eriş, Salih Bülent (My University, 2004)
Bu çalışmanın amacı ülkemizdeki gerek özel sağlık sigortalarında gerekse sağlık sandıklarındaki grupların kullanılmak üzere gelecekteki sağlık hizmetlerinden faydalanma adetleri-miktarları ve maliyetlerini kısa ve orta vadede tahminde kullanılacak dinamik bir model geliştirilmesidir. Bu çalışma simülasyon modelinin kurulması, duyarlılık analizi ve 7436 kişilik örnekli pilot uygulamalarla sınanmasıyla amaca ulaşmıştır. Güvenilir sonuçlara ulaşabilmek amacıyla eldeki gerçek verilerden faydalanılarak çeşitli değişkenler kullanılmıştır. Geleneksel modellerde sadece grup büyüklüğüne dayanarak limit ve muafiyetin etkilerini göz ardı ettiğinden karşılaşılan risk ve dolayısıyla maliyetlerle ilgili yeterince bilgi sağlamamaktadır. Bu çalışmada üç modül kullanılmıştır. Bireysel Harcamalar Modülü'nde değişik yaş cinsiyet dağılımlarından oluşan gruplarda, değişik limit ve muafiyet sonucu ortaya çıkacak maliyet tahminleri yapılmıştır. Bireysel'den Gruba Modülünde gerçek yaşamda incelenmesi zor olan değişkenler arası bağımlılığın etkisi, tahmin üzerinde istatistiksel dalgalanma ve bunların dışındaki, parametre hataları veya verinin uygunluğu gibi belirsizliklerin etkilerinin nasıl incelenebileceği gösterilmiştir. Grubun önceki harcamalarının değerlendirilmesi Deneyim-Kredibilite Modülü'nde kullanılmıştır. Bu çalışmada ayrıca Türkiye'deki Sağlık hizmetleri konusunda ekonomi, ekonometri, aktüerya ve yöneylem araştırması/ endüstri mühendisliği konularında çok az sayıda araştırma olduğundan tahmin konusundaki araştırmalara geniş olarak yer verilmiştir. Şubat, 2004 Salih Bülent Eriş

MODEL DEVELOPMENT FOR PLANNING AND FORECASTING IN DIAGNOSTIC AND TREATMENT SYSTEMS In this study it is intended to build a dynamic forecasting model for future health care service costs and utilizations of the groups in the short and mid term ranges in private health insurance and health funds. This study covers its scope by developing and testing validity of a simulation model together with the sensitivity analysis and pilot applications on a sample of 7436 people. Real data have been used to build the model, which utilizes a number of variables for reliable forecasting. Traditional models that rely on just group size and ignore the effect of limit and deductibles do not furnish adequate information on the potential risk and therefore the cost involved. Three different modules have been constructed. In the Individual Expenses Module cost forecasts for the groups with different age and gender distributions with different limits and deductibles are possible. Factors which cannot be tested in real life like interrelational dependency between variables, statistical fluctuations due to group size, uncertainty due to credibility and suitability of the data are examined in the Individual to Group Module. Group prior statistics are utilized in the Experience Rating - Credibility Module. As there are very few academic or non-academic research studies on economics, econometrics, actuarial or operations research/ industrial engineering fields concerning health care services in Turkey, we present a wide range of literature study for forecasting research on health systems for different disciplines. February, 2004 Salih Bülent Eriş
Keywords: Endüstri Mühendisliği