Yüz değişim illüzyonunun takım birlikteliği ve antrenör-sporcu ilişkisi üzerindeki etkisi - Keskin, Pakize (My University, 2023)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, yüz değişim illüzyonu deneyinin takım birlikteliği ve antrenör-sporcu ilişkisi üzerinde bir etkisinin olup olmadığını ve Chernoff yüzleri üzerinden takıma yönelik yapılan değerlendirmeler ile takım birlikteliği ve antrenör-sporcu ilişkisi arasında bir ilişki olup olmadığını incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya İstanbul’da bir kadın ve bir erkek futbol takımlarından 19 erkek ve 16 kadın olmak üzere toplam 35 kişi katılmıştır. Veri toplamak için antrenör-sporcu ilişkisi envanteri, takım birlikteliği envanteri, yüz değişim illüzyonu ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanan morf değerlendirmeleri ve Chernoff yüzleri kullanılmıştır. Bulgular: Deneyden sonra ölçülen takım birlikteliği ve antrenör-sporcu ilişkisi ortalamalarında deneyden önce yapılan ölçümlere göre anlamlı bir düşüş olduğu gözlenmiştir. Morf değerlendirme ortalamaları ile takım birlikteliği ortalamaları arasında anlamlı herhangi bir ilişki bulunamazken antrenör-sporcu ilişkisi ortalamaları ile eş zamanlı kendinden diğerine morf ortalaması arasında negatif ve orta düzey anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Chernoff yüzleri aracılığıyla yapılan değerlendirmeler ile takım birlikteliği ve antrenör-sporcu ilişkisi ortalamaları arasında pozitif ve orta düzey anlamlı ilişkiler olduğu görülmüştür. Sonuç: İllüzyon deneyinden sonra sporcuların takım birlikteliği ve antrenör-sporcu ilişkisi ortalamalarında düşüş olduğu; morf değerlendirmeleri ile antrenör-sporcu ilişkisi arasında ilişki olduğu; Chernoff yüzleri aracılığı ile yapılan değerlendirmelerle takım birlikteliği ve antrenör-sporcu ilişkisi arasında ilişkiler olduğu ifade edilebilir.

Objective: The purpose of this study is to reveal whether enfacement illusion experiment has an effect on team cohesion and coach-athlete relationship and determine whether there is a relationship between Chernoff faces evaluations towards the team and team cohesion and the coach-athlete relationship. Material and Methods: From a women's and a men's football team in Istanbul total of 35 people, 19 men and 16 women participated in this study. Coach-Athlete Relationship Questionnaire, Grup Environment Questionnaire, Enfacement illusion scale, morph evaluations and Chernoff faces which prepared by the researcher were used to collect data. Results: It was observed that there was a significant decrease in the averages of team cohesion and coach-athlete relationship after the experiment than before the experiment. While no significant relationship was found between morph evaluation and team cohesion averages, there was a negative and moderately significant relationship between coach-athlete relationship averages and simultaneous self-to-other morph averages. It has been observed that there are positive and moderately significant relationships between the Chernoff faces evaluations and team cohesion and coach-athlete relationship averages. Conclusion: After the illusion experiment, there was a decrease in the team cohesion and coach-athlete relationship averages of the athletes. There is a relationship between morph evaluations and coach-athlete relationship. Also there is a relationship between team cohesion and coach-athlete relationship with the evaluations made through Chernoff faces.
The effect of enfacement illusion on team cohesion and coach athlete relationship
Keywords: Antrenör-sporcu ilişkisi; Antrenörlük; Athletes; Beden eğitimi ve antrenman; Chernoff faces; Chernoff yüzleri; Coach-athlete relationship; Coaching; Enfacement illusion; Physical education and training; Physiologic aspects; Psikolojik yönleri; Psychological aspects; Psyikolojik yönleri; Spor; Sporcular; Sports; Takım birlikteliği; Team cohesion; Yüz değişim illüzyonu