Bursa erken devir camilerinde revak uygulaması - Çuhadar, N. Özlem (My University, 2010)
BURSA ERKEN DEVİR CAMİLERİ’NDE REVAK UYGULAMALARI Erken Devir Bursa Camileri’nde revak uygulamaları kapsamında, bu özelliklere sahip olan tüm camiler detaylı olarak incelenmiştir. Giriş bölümünde, tezin amacı, yapılan araştırmalar ve kullanılan kaynaklar hakkında kısaca bilgi verilmektedir. II. Bölümde, öncelikle revak kavramı üzerinde durulmaktadır. Bu bölümde revak unsurunun mimarlık tarihinde kullanımı incelenmektedir. İslam Mimarisi’nde revak uygulamaları hakkında, Erken Devir’den başlayarak Anadolu Beylikler Dönemi’ne kadar özetle bilgi verilmektedir. III. Bölüm tezin katalog bölümünü oluşturmaktadır. Bu bölümde yerinde inceleme yapılan otuz altı adet yapının, revak ünitesi hakkında detaylı bilgi verilmektedir. Oluşturulan katalogda bu yapıların hepsine ait plan, perspektif ve detay çizimleri ile birlikte, ayrıca fotoğrafları da bulunmaktadır. IV. Bölümde, yapılan tüm çalışmalar ve araştırmalar sonucunda elde edilen veriler ışığında, revak ile son cemaat yerinin tarihsel gelişimi, mimari plan anlamında konumu, revakı oluşturan unsurları tek tek ele alınmış ve genel bir değerlendirme yapılmıştır. Tüm bu değerlendirmeler

bir sonuç yazısı ile sonlandırılmıştır. ABSTRACT THE USE OF RIVAQ IN EARLY PERIOD OF BURSA MOSQUES All mosques which they have the characteristics of early period rivaq applications in Bursa Mosques have been examined in detail. The object of the thesis, researches and references are given in the entrance chapter. The second chapter focuses on the concept of rivaq. In this part, the use of rivaq in the history of architecture is analyzed. The information about the use of rivaq in the Islam Architecture is given from the early period till the era of Anatolian principalities. The third chapter constitutes catalog section of the thesis. In this part, detailed information is given about thirty-six rivaq units which the site inspections have been done. The catalog includes plan, perspective, detail drawings and pictures of these constructions. The forth chapter the results of all studies, historical development of the congregation place with rivaq, the location in architectural plan and the units which makes rivaq were discussed .All these reviews has been ended with a summary.
Keywords: Mimari, Camilerde; Şehirler ve Kasabalar_Bursa; Türk Sanatı