Bir bürokrat ve yatırımcı olarak Kanuni Sultan Süleyman’ın Veziriazamı Rüstem Paşa - Arslantürk, Hacı Ahmet (My University, 2011)
Kanuni Sultan Süleyman, Vakıflar, Rüstem Paşa ÖZET “Bir Bürokrat ve Yatırımcı olarak Kanuni Sultan Süleyman'ın Veziriazamı Rüstem Paşa” Bu çalışma 16. yüzyılın önemli sadrazamlarından Kanuni Sultan Süleyman’ın veziriazamı Rüstem Paşa ile ilgilidir. Çalışma Rüstem Paşa’nın bir devlet yöneticisi olarak bürokratik tercihlerini bazı örnekler kullanılarak tespit etmeyi amaçlar. Bununla birlikte çalışmanın asıl konusunu paşanın yatırımları oluşturmaktadır. Bu yatırımlar, paşanın vakıfları üzerinden tespit edilmeye çalışılmıştır. Sonradan Rüstem Paşa evkafının birer parçası haline gelen bu yatırımların oluşumu, kapsamı ve büyüklüğü vakfiyelerdeki bilgiler ışığında incelenmeye çalışılmıştır. Rüstem Paşa vakıflarının verdiği hizmetlerin detayları incelenmiştir. Bu bağlamda vakfın personeli ve bu personelin ücretleri hakkındaki bilgiler çalışmaya dahil edilmiştir. Sultan Suleyman the Magnificent, Waqfs (Pious Foundations) , Rüstem Pasha

“Sultan Suleyman the Magnificent's Grand Vizier as a Bureaucrat and Entrepreneur: Rustem Pasha” This dissertation is a study of Rüstem Pasha, one of the important grand viziers of Suleyman The Magnificent. By making use of some examples this study aims to determine the bureaucratic preferences of Rüstem Pasha as an incombant state embloyee. Furthermore, the main subject of this research is to investigate the investments of Rüstem Pasha. These investments, are determined through a study of his pious foundations. The formation, context and the magnitude of the said investments which were bequeathed as pious foundations in time, are determined from deeds of trust. The activities of and the services of Rüstem Pasha’s pious foundations are examined in detail. Within this context the staff of the pious foundation and their wages are included in the research.
Keywords: Ekonomi_Tarih