Nursultan Nazarbayev'in hayatı ve fikirleri (1940-2019) - Aydın, Enes (My University, 2021)
XX. yüzyılın sonralarına doğru Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla on beş bağımsız cumhuriyet tarih sahnesine çıkmıştır. Bu cumhuriyetlerden bir tanesi de Kazakistan’dır. Hem Sovyet dönemi hem de bağımsız Kazakistan’a baktığımızda ise karşımıza çıkan en önemli isimlerden biri şüphesiz ki Nursultan Nazarbayev’dir. 1984 yılından itibaren ülkesinin en yetkili pozisyonlarında görev almaya başlayan Nazarbayev; 1 Aralık 1991 tarihinde seçildiği cumhurbaşkanlığı vazifesini, istifa kararını açıkladığı 2019 yılına kadar sürdürmüştür. Kurucu lider sıfatıyla uzun yıllar yönettiği ülkesinde ekonomik, siyasi, sosyal, kültürel ve diğer pek çok alanda yenilikler gerçekleştirerek Kazakistan’ı Post-Sovyet coğrafyada ve küresel siyasette önemli bir noktaya taşımıştır. Bu çalışmanın amacı Kazakistan’ın kurucu liderini Nursultan Nazarbayev’in çocukluğundan başlayarak ailesini, eğitimini siyasi kariyerinin başlangıcı ve gelişimini yakından tanıyarak; Kazakistan’ın bağımsızlığı sonrası hayata geçirdiği reformları, ülkesinin dönüşümü yolunda attığı adımları, dış politika perspektifini, fikirlerini ve Türk dünyasına yönelik entegrasyon girişimlerini anlatmaktır

In the late twentieth century, fifteen independent republics took to the stage of history with the dissolution of the Soviet Union. One of these republics is Kazakhstan. When we look at both Soviet and independent Kazakhstan, one of the most important name that we come across is undoubtedly Nursultan Nazarbayev. Nazarbayev, who had been in several empowered positions since 1984, served as the President between December 1, 1991 and the day he announced his resignation in 2019. By innovating in economic, political, social, cultural and many other fields in his country, which he ruled for many years as a founding leader, He has taken Kazakhstan to an important point in post-Soviet geography and global politics. The aim of this study is to get to know the founding leader's family, education, the beginning and development of his political career, starting from childhood; to explain Kazakhstan's post-independence reforms, the steps it has taken towards his country's transformation, his foreign policy perspective, ideas and integration initiatives towards the Turkish world.
Keywords: Biography; Biyografi; History; Kazakhistan; Kazakhstan; Kazakistan; Nursultan Nazarbayev; Nursultan Nazarbayev, 1940-; SSCB; Tarih; Turkey; Turkish World; Türk Dünyası Nursultan Nazarbaev; Türkiye; USSR