İşletmelerde motivasyonun toplam kalite yönetimine etkisi ve bir uygulama araştırması - İnselberg, Anette (My University, 2002)
Araştırmanın amacı işletmelerde motivasyonun toplam kalite yönetimi üzerine etkisini incelemektir. Globelleşme sürecinde olan günümüz dünyasında işletmeler varlıklarını sürdürebilmek için ve pazar paylarını koruyup artırabilmek için önce personelini sonra kaliteyi ön plana almak zorunda olduğunun bilincindedirler. İşletmelerin verimliliğnde rol oynayan bir çok faktör olmasına karşın insan unsuru en önemli etkendir. Günümüzde personel sorunları işletmelerin en önemli sorunları olarak görülmektedir. Bu sorunların başında da işyerinde huzursuz ve mutsuz olan personelin motivasyonu gelmektedir. Günümüz dünyasında maddi ve manevi tüm ihtiyaçlarının karşılandığı ortamlarda bulunan, huzur ve istekle çalışan kişilerin, bulundukları işyerlerinin başarısında önemli rol oynadıkları bilinmektedir. Bu nedenle kişilerin istekleri ve beklentileri gözönünde tutularak motive edilmeleri gerekmektedir. İşletmelerin başarılı olabilmek için önce insan sonra kaliteyi ön plana alması ve işletmede toplam kalite yönetimi, ıso9000 kalite güvence sistem standartlarının kurulup geliştirilmesi ve devamının sağlanması gerekmektedir. Çalışanların motivasyonuna gerekli önemin verilip motivasyonun yüksek olduğu işletmelerde toplam kalite yönetimine geçme ve devam ettirmede çalışanlar isteklidir. Toplam kalite yönetimine geçmek çaba ister. Bu süreçte çok büyük çaba ve emek harcanır. Gerekli çalışmalara çalışanların istekli ve hevesli katılımlarıyla sürecin hızla işlemesine yardımcı olurlar. Araştırmamızda işletmelerde yapmış olduğumuz anketlerde yer alan sorular değerlendirilmiştir. Değerlendirmenin en önemli sonuçlarından biri de şöyledir: çalışanların motivasyonunun yüksek olduğu işletmelerde, çalışanlar sürekli bir gelişim içinde olduklarından ve işletme tarafından destek gördüklerinden bunu aynı şekilde yansıtmaktadırlar. Toplam kalite yönetimine geçiş çaba ister, özgüven ister. Motivasyonu yüksek çalışanlar işletmelerin toplam kalite yönetimine geçiş ve devam ettirmede çok olumlu ve pozitif rol oynamaktadırlar.

The purpose of the research ıs to examıne the effect of motıvatıon on total qualıty management. In today's globalızıng world, companıes are aware of the fact that, ın order to preserve and ıncrease theır market shares, they have to care about theır employees and qualıty ın the fırst place. Despıte the fact that there are many factors ın corporate productıvıty, human factor ıs the key. Today, solvıng employee problems ıs seen as the most ımportant ıssue for companıes. Today, ıt ıs well known that employees, whom are morally and fınancıally satısfıed, play a key role ın the success of theır companıes. For thıs reason, employees should be motıvated accordıng to theır own needs and expectatıons. For a company to be successful; fırst, the human factor, second, qualıty should be consıdered carefully. Iso9000 qualıty assurance standards should be well establıshed and managed contınuously. Employees workıng at companıes where necessary attentıon ıs paıd to motıvatıon, and thus employee satısfactıon ıs hıgh, are more wıllıng to be a part of total qualıty management. Thıs requıres a lot of work, and wıth the desırous and motıvated partıcıpatıon of employees, ıs easıly achıeved. In thıs research, the results of the survey conducted ın dıfferent companıes are evaluated. The most ımportant result ıs as follows:ın companıes where employee motıvatıon ıs hıgh, as employees are encouraged for self ımprovement, they reflect thıs ın the same manner. Motıvated employees play a very posıtıve role both ın transıtıon to and durıng the management of total qualıty.
Keywords: Işletmeler; Motivasyon; Toplam Kalite Yönetimi