“Cultural Diplomacy” in Turkey’s relations with the Middle East (2002-2011) - Güleç, Cansu (My University, 2012)
Günümüz siyasi dünyasında, bir ülkenin siyasi hedeflerine ulaşmaya ve uluslararası arenadaki imajını desteklemeye yönelik çabalarında diplomatik araçlar önemli bir rol oynamaktadırlar. Devletler diğer ülkeler ile olan etkileşimlerinde yalnızca askeri ve ekonomik araçlara güvenmek yerine, diplomatik kanalları da kullanılmaktadırlar. Bununla birlikte, yalnızca hükümetler arasındaki etkileşimleri içeren devlet-merkezli diplomasinin aksine, günümüzde devletlerin diplomatik çabaları insanlara da yöneliktir. Bu çalışmada kültürel diplomasi kavramı ve uygulamaları incelenmiştir. Kültürel diplomasi bir devlet tarafından kendi dış politika amaçlarını, diplomasisini ya da her ikisini de desteklemek amacıyla bir dizi kültürel tezahürlerin geniş bir yelpazede kullanılmasıyla gerçekleştirilir. Sözü edilenler ışığında, bu tezde 2002-2011 dönemi Türkiye-Orta Doğu ilişkilerinde, kültürel diplomasinin önemli bir araç olarak nasıl kullanıldığını anlamak amacıyla, Türkiye'nin kültürel diplomasi yönleri incelenmiştir. plomasi, Kamu Diplomasisi, Kültürel Diplomasi, Türkiye-Orta Doğu İlişkileri

In today’s political world, diplomatic means play a significant role in a country’s efforts to achieve political goals and to promote its image in the international arena. Diplomatic channels are also being used by the governments rather than relying solely on military and economic means in their interactions with other countries. Moreover, in contrast to state-based diplomacy, which involves interactions between governments, nowadays, states’ diplomatic efforts are targeted at people as well. This thesis examined the concept and practice of cultural diplomacy. Cultural diplomacy is carried out by a government to support its foreign policy goals or diplomacy-or both- by using a wide range of cultural manifestations for a number of purposes. In line with these discussions, the thesis examined aspects of the cultural diplomacy of Turkey in 2002-2011 in order to understand how cultural diplomacy has been used as an important tool by Turkey within its relations with the Middle East in recent period. Key Words: Diplomacy, Public Diplomacy, Cultural Diplomacy, Turkish-Middle Eastern Relations.
Keywords: Kültürel Diplomasi; Siyaset ve Yönetim; Uluslararası İlişkiler_Orta Doğu