Meme kanserli kadınlarda mastektominin cinsel yaşam kalitesi ve eş uyumuna etkisi - Telli, Sibel (My University, 2019)
Amaç: Meme kanserli kadınlarda mastektominin cinsel yaşam kalitesi ve eş uyumuna etkisini araştırmak.Gereç ve Yöntem: Çalışma, mastektomili kadınlar ile bu gruba benzer özellikler gösteren ve meme kanseri olmayan kontrol grubunun karşılaştırılmasıyla analitik ve geriye yönelik olarak yapıldı. Araştırmaya bir eğitim hastanesinin meme polikliniğinde takip edilen en az 1, en fazla 5 yıl önce mastektomi ameliyatı olan 88 kadın (mastektomi grubu) ile eşleşen kriterler olarak benzer yaş ve eğitim düzeyine sahip meme kanseri tanısı olmayan 88 kadın (kontrol grubu) dahil edildi. Veriler, mastektomi ve kontrol grubu kadınlar için “Bireysel Özellikler Formu”, “Cinsel Yaşam Kalitesi Ölçeği-Kadın” ve “Çiftler Uyum Ölçeği” ile toplandı.Bulgular: Her iki grupta cinsel yaşam kalitesi ve eş uyumu pozitif yönde ilişkiliydi. Kontrol grubuna göre mastektomili grubun cinsel yaşam kalitesi ve eş uyumu anlamlı olarak daha düşüktü. Mastektomili kadınların eğitim düzeyi cinsel yaşam kalitesiyle, gelir durumu hem cinsel yaşam kalitesi hem de eş uyumu ile ilişkiliydi.Sonuçlar: Cinsel yaşam kalitesi ve eş uyumu birbirleriyle pozitif yönde ilişkilidir. Meme kanseri tanısı bulunmayan kadınlara göre mastektomili kadınların cinsel yaşam kalitesi ve çift uyumu düşüktür. Mastektomili kadınların bireysel özellikleri göz önüne alınarak, gereksinim ve beklentilerine uygun kalitede bireyselleştirilmiş bakım sunulmalıdır.

Aim: To investigate the effect of mastectomy on sexual quality of life and dyadic adjustment in women with breast cancer. Materials and Methods: The study was carried out in an analytical and retrospective way by comparing women with mastectomy and the control group who had similarities to this group and did not have breast cancer. The study included 88 women (mastectomy group) who underwent mastectomy surgery at least 1 year and at most 5 years ago and 88 women (control group) who did not receive a diagnosis of breast cancer with matching ages and levels of education. The data were collected using the “Individual Characteristics Form”, the “Sexual Quality of Life-Female”, and the “Dyadic Adjustment Scale” for women in the mastectomy and control groups.Results: In both groups sexual quality of life and dyadic adjustment were positively correlated. Sexual quality of life and dyadic adjustment of women with mastectomy were significantly lower compared to the control group. Level of education was associated with sexual quality of life and income status was associated with both sexual quality of life and dyadic adjustment in women with mastectomy.Conclusion: Sexual quality of life and dyadic adjustment are positive correlated. Sexual quality of life and dyadic adjustment of women with mastectomy are low than women without a diagnosis of breast cancer. Taking into the individual characteristics of women with mastectomy, they should be provided with personalized care suitable for their requirements and expectations.
Keywords: Breast cancer; cinsel yaşam kalitesi; dyadic adjustment; eş uyumu; Health; mastectomy; mastektomi; Meme kanseri; Sağlık; sexual quality of life