Elektronik ticaret: WEB siteleri ile ilgili bir uygulama - Uluçam, Veli (My University, 2001)
1980'li yıllar kalite , 1990'lı yıllar da yeniden yapılanma olarak adlandırılırsa 2000'li yıllar hız yılları olacaktır. İşin niteliklerinin değişme hızının ve bilgiye erişiminin tüketicilerin yaşam tarzını , beklentilerini değiştirme hızının konu olacağı yıllardır. Kalitedeki ve iş proseslerindeki gelişmelerin hızı çok daha fazla artacaktır. İşin hızındaki artış yeterince büyük olduğunda , işin doğası da değişecektir. Satışlardaki değişikliklere haftalar sonra değil , birkaç saatte tepki verebilen bir üretici ya da perakendeci yalnız ürün sunan bir şirketin değil , ürünler de sunan bir hizmet şirketinin merkezinde yer alacaktır. Bütün bu değişiklikler dijital bilgi akışından kaynaklanmaktadır. Bu düşünce ile yola çıkılarak hazırlanmış olan çalışmada dijital dünya kavramının en önemli kollarından olan e-ticaretin Türkiye'deki ve dünyadaki durumu , AB ve ABD 'nin e-ticaret yaklaşımı ve bu konudaki çalışmaları ; e-ticaretin web sayfaları aracılığı ile ürün dağıtım hizmeti , ürün maliyetinde azalma , müşteri bulma kolaylıkları v.b. avantajları sağlama yolları ve bu yararlara ulaşabilmek , fırsatları daha fazla değerlendirebilmek için web sayfaları oluşturarak dijital ortamda satış yapmanın aşamaları anlatılmıştır. Türkiye'de web sayfaları oluşturup dijital ortamda satış yapan firmaların , bu web sayfalarında müşterilerin beklentilerine ne oranda cevap verebildikleri ve müşterilerin bu sitelerde görmeyi arzu ettiği , alışveriş yapmayı cazip kılması için birer faktör olarak gördüğü kriterleri , bu sitelerin ne oranda sağladığı ve müşteriye hitap edebildiğinin araştırılması için bir anket yapılmış ve sonuçlar değerlendirilmiştir.

If the 1980s are called as quality and 1990s as reforming , 2000s will be the speed years. Those years will be the years in which the changes in the specifications of the business and the access to the information would change the life style and expectations of consumers. The speed of the developments of quality and business processes will increase more and more. If the increase in the speed of business is big enough , the nature of business will be also changed. A producer or retailer , who reacts to the changes in the sales not only in weeks but in a few hours , will be in the center of a company not serving only products but a service company serving products. All of these changes are caused by the digital information flow. In this study prepared with this idea , the following issues have been considered : the status of e-commerce in Turkey and in the world , which is one of the most important branches of digital world , approaches of UE and USA to the e-commerce and their studies in this subject ; ways of providing advantages such as a pruduct distribution service , decrease in product cost , facility in finding customers , to the companies of e-commerce through web pages , and the stages of sales in digital environment by creating web pages in order to reach these advantages , to utilize the opportunities. A questionnaire has been applied and the results have been considered in order to investigate how much do the companies in Turkey , making sales in digital environment meet the expectations of the customers in their web pages and what do the customers want to see in these pages , what are the criterions for making shopping attractive , how much do these sites meet those criterions for making shopping attractive , how much do these sites meet those criterions and how much do they welcome the customers.
Keywords: Elektronik Ticaret; İNTERNET; Ticaret