Kısmi yatak istirahati ile hastanede yatan yüksek riskli gebelerin yaşadığı fiziksel ve psikolojik sorunlar - (:unkn) unknown (My University, 2005)
Amaç: Yüksek riskli gebeliklerde, gebeye öncelikle evde veya hastanede, kesin ya da kısmi yatak istirahatına geçmesi önerilir. Fakat özellikle hastanede yatan gebeler, yatak istirahatına bağlı olarak bazı fiziksel ve psikolojik sorunlar yaşamaktadırlar ve çalışmamız, bu sorunları belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Yöntem: Araştırmamızın örneklemini, 16. gebelik haftasını doldurmuş, en az 5 gündür hastanede kısmi yatak istirahatında bulunan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 52 yüksek riskli gebe oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında bir hasta tanılama formu, geçerlik-güvenirlik çalışmaları yapılmış "Antepartum Semptom Kontrol Listesi" ve "Antepartum Hastane Stresörleri Ölçeği" kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde Cronbach (a) güvenirlik katsayısı hesaplaması, yüzdelik (%), ortalama (x) ve korelasyon hesaplamaları kullanılmıştır. Bulgular: Gebeler, hastanede yatmaya bağlı olarak hafif düzeyde mizaç değişikliği, orta düzeyde gerginlik-sinirlilik ve şiddetli düzeyde reflü yaşamışlardır. Antepartum Hastane Stresörleri Olçeği'ne göre gebelere en çok stres yaşatan konular "Bebeğimin sağlığını düşünme" ve "Hastanede ne kadar kalacağımı düşünme" olmuştur. Yaşanan psikolojik semptomların fiziksel semptomlarla, obstetrik özelliklerle ve yaşla ilişkisi olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Hastanede yatak istirahatında olan yüksek riskli gebeler, bazı fiziksel ve psikolojik sorunlar yaşamaktadırlar. Planlı gebeliklerde hastaneye yatma, kabus görme ve daha duygusal olma durumlarıyla ileri derecede anlamlı ilişki göstermiştir (p<0.001). Yaşayan çocuk sayısı arttıkça gerginlik-sinirlilik ve daha duygusal olma durumlarında artış gözlenmiştir (p<0.05). Perinatoloji hemşirelerinin, hastanede yatan riskli gebelerin yaşaması olası sorunlar hakkında bilgi sahibi olması ve gerekli önlemleri alması, maternal ve fetal sağlığın sürdürülmesi açısından önemlidir.

Background and Objective: The pregnant women who have high risk are prescribed partial/complete bed rest in hospital/home by health professionals. Hospitalized pregnant could have different physical and psychological problems which are related to bed rest. This descriptive study was conducted to determine the problems. Methods: The sample group consisted of high-risk pregnant who had completed 16th gestational week, had partial bed rest in hospital for at least 5 days and were accepted to participate in the study (n=52). An information form, "Antepartum Symptom Report" and "Antepartum Hospital Stressors Inventory" (AHSI) were used for collection of the data. The data were evaluated with the tests of Cronbach (oc) consistency coefficients, percentage, mean and correlation distribution. Results: The pregnant women have lived mild mood changes, moderate tenseness and severe reflux in bed rest period. The pregnant have mostly experimented these stressors according to AHSI: "Thinking about my baby's health" and "Wondering how long I'll be in hospital". The psychological symptoms are related to physical symptoms, obstetric story and age. Conclusion: Hospitalized high-risk pregnant women have some problems. The pregnant, who have planned pregnancies, have experienced more severe nightmares and sensitiveness than the pregnant who have unplanned pregnancies (pO.001). Level of tenseness and sensitiveness are associated with number of children (p<0.05). The nurses, who work in the perinatology services, have to know the problems related to bed rest in order to prevent mother's and baby's health.
The physical and psychological problems of hospitalized high-risk pregnant women in partial bed rest
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum