Uluslararası transfer fiyatlandırması ve Türkiye uygulaması - Bayram, Hüseyin Deniz (My University, 2006)
ULUSLARARASI TRANSFER FİYATLANDIRMASI VE TÜRKİYE UYGULAMASI Transfer fiyatlandırması genel olarak ilişkili şirketlerin birbirleri arasındaki mal ve hizmetlerin transferlerinde uyguladıkları fiyat olarak tanımlanabilir. Bu fiyatların, bağımsız şirketler arasında oluşan fiyatlarla karşılaştırıldığında emsaline uygun olması beklenmektedir. Uluslararası şirketler, transfer fiyatlarını genellikle vergi yükünün planlamasını yaparken kullanmaktadırlar. Vergisel amaçlı transfer fiyatı uygulamaları belkide dünya üzerindeki en önemli vergi problemidir. Bu konuda en kapsamlı düzenlemeleri ABD ile OECD yapmıştır. Ancak transfer fiyatlandırması, kuralları konulduktan sonra sınırları çizilebilen ve her zaman doğru sonuçları veren bir uygulama olmadığından kaynaklar zaman zaman yetersiz kalmakta, belli bir konuda sonuca ulaşmak uzun zaman alabilmektedir. Ülkemizde yakın bir geçmişe kadar uluslararası transfer fiyatlandırması ile ilgili köklü düzenlemelerin yapılmadığını görmekteyiz. Transfer fiyatlandırması kavramı, 21.06.2006 tarih 26205 sayılı resmi gazetede yayınlanan 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu ile vergi sistemimize girmiştir. Temel olarak OECD rehberine paralel olarak hazırlanmış olduğunu söyleyebileceğimiz düzenlemelerin, vergi idaresi tarafından nasıl uygulanacağı zaman içerisinde netlik kazanabilecektir. Bu çalışmada, ABD ve OECD’ nin transfer fiyatlandırması konusunda yapmış olduğu düzenlemeler detaylı olarak incelenmiştir. Ayrıca Türkiye’de transfer fiyatlandırması ile ilgili geçmiş düzenlemeler incelenerek 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu ile gelen transfer fiyatlandırması uygulamaları açıklanmış, ortaya çıkan problemlere değinilerek öneriler getirilmeye çalışılmıştır.

INTERNATIONAL TRANSFER PRICING AND PRACTICE IN TURKEY Transfer pricing can be defined as the price which is applied by the relevant companies in transfers of goods and services between themselves. It is expected that such prices are in compliance with their precedent when they are compared with the prices formed between the independent companies. International companies generally use transfer prices in tax burden planning. Tax-aimed transfer price applications are perhaps the most important tax problem in the world. The most comprehensive regulations on this issue have been prepared by USA and OECD. However, since transfer pricing is not an application whose boundaries can be formed after its rules are set out and which always provides proper outcomes, the resources can be inadequate from time to time and it may take long time to reach a solution on a certain matter. We see that radical amendments with respect to international transfer pricing have not been prepared in our country until recent times. The concept of transfer pricing has been introduced into our system with Corporate Tax Law numbered 5520 published in Official Gazette dated 21.06.2006 and numbered 26205. How the regulations, which can be said to have been prepared mainly in accordance with OECD guidebook, will be applied by tax administration will be clear in course of time. In this study, regulations prepared by USA and OECD on transfer pricing have been examined in details. Moreover, transfer pricing applications introduced with Corporate Tax Law numbered 5520 have been explained by examining former regulations related to transfer pricing in Turkey, and it is attempted to bring out some suggestions by discussing the problems that have been arisen.
Keywords: Fiyatlandırma_Türkiye; Mali Hukuk; Transfer Fiyatlandırması