Huzurevlerinde kalan yaşlılarda düşme insidansı ve ilişkili faktörler - (:unkn) unknown (My University, 2012)
Giriş: Bu çalışmanın amacı, huzurevlerinde kalan yaşlılarda düşme insidansını ve düşme ile ilişkili etkenleri araştırmaktır. Yöntem ve Gereç: Bu prospektif çalışma ‹stanbul Anadolu yakasında bulunan 25 huzurevinde, bakım üniteleri dışında kalan 1288 yaşlıyı temsil etmektedir. Araştırmaya ≥65 yaşında olan, konuşma, anlama ifade problemi ya da ciddi bir hastalığı olmayan, Mini Mental Testte ≥24 puan alan ve bir yıl sonra da huzurevinde yaşamakta olan 183 kişi dahil edilmiştir. ‹lk vizitte sosyo-demografik özellikler, sağlık sorunları, yardımcı araç-gereç kullanımı, son altı aydaki düşme sıklığı ve kullanılan ilaçlar sorulup günlük yaşam aktiviteleri ile kan basıncı değerlendirilmiştir. Bir yıl sonraki ikinci sorulup görme, denge ve yürüyüş sorunları değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan kişilerin yaş ortalaması 77±7.2, düşme insidansı %33.9 idi. Son altı ayda düşme öyküsü ile sistolik hipertansiyon varlığı, düşme ile ilişkili risk faktörleri olarak tespit edilmiştir (OR 3.772, %95GA 1.852-7.682 <0.001; OR 2.184, %95GA 1.052-4.534, p=0.036). Sonuç: Çalışmamızda daha önceden düşmüş olmanın ve sistolik hipertansiyon varlığının yeni düşmeler için risk oluşturduğu saptanmıştır. Bu risk faktörlerinin belirlenmesi düşmelerin engellenmesi ve kişiye özgü koruyucu önlemlerin planlamasında yarar sağlayabilir.

Introduction: The aim of this study is to explore the incidence of falls and related factors in the elderly living in residential homes (RHs). Materials and Method: This prospective study represents 1288 individuals living in 25 RHs in the Anatolian region of Istanbul. We included 183 volunteers aged ≥65 years, without any speech, understanding, expression disordersor any serious diseases who scored ≥24 in Mini Mental Status Examination and who were still living in the RH after one year. In the first visit we inquired socio-demographic features, health problems, assistive devices, falling history in the past 6 months and medication use and we evaluated daily living activities and blood pressure. The following year we inquired changes in health status, medication use and new falls and we evaluated vision, balance and gait problems. Results: The mean age was 77.1±7.2. The fall incidence was 33.9%. Falling history in the past 6 months and systolic hypertension were identified as risk factors related with new falls (OR 3.772, 95% CI 1.852-7.682, p <0.001; OR 2.184, 95% CI 1.052-4.534, p=0.036). Conclusion: In our study, falling history and systolic hypertension are identified as risk factors for new falls. Identifying these risk factors may help preventing falls and planning individual preventive procedures.
The incidence of falls and related factors in the elderly living in residential homes
Keywords: Cerrahi