Açıköğretim eğitiminde dershaneye giden öğrencilerin tercih ve memnuniyetlerinde rol oynayan etmenlerin çok değişkenli istatistiksel yöntemlerle incelenmesi - Minga, Recep (My University, 2010)
Soyadı: Recep Minga Ekonometri statistik Prof.Dr.Besim AKIN Tez Türü ve Tarihi: Yüksek Lisans – Kasım 2010 retim, uzaktan eğitim, açık öğretim dershaneciliği

Eğitim hayatına herhangi bir nedenle örgün eğitimde devam edememiş öğrenciler için önemli bir alternatif oluşturan açık öğretim sistemi eğitim teknolojilerindeki gelişmelere paralel olarak kendini yenilemiş ve eğitim teknolojileri konusunda birçok örgün üniversiteye de model olmuştur. Ülkemizde açık öğretim eğitiminin son yıllara kadar tek uygulayıcısı olan Anadolu Üniversitesi, kurulduğu yıldan bu güne on binlerce öğrencinin üniversite mezunu olmasını sağlayarak alanında önemli bir boşluğu doldurmuştur. Önceleri radyo ve televizyon aracılığıyla öğrencisi ve öğreticisini buluşturan açık öğretim fakültesi son yıllarda çevrimiçi olarak da öğrencilerine hizmet imkanlarını genişletmiştir. Ülkemizde Lise ve Üniversiteye hazırlıkta kurumsallaşan dershanecilik eğitimi açık öğretim sistemine paralel olarak eğitim hayatımızda yerini almıştır. Uzun yıllar birkaç özel kurum bu hizmeti yaparken 2000 yılından sonra açık öğretim dershanelerinin sayısı geometrik olarak artış göstermiştir. Son birkaç yılda ise bu dershaneler Dikey Geçiş Sınavı (DGS), Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS), Akademik ve Lisans Üstü Eğitim Sınavı (ALES) eğitimlerini de vermeye başladıklarından “AKADEMİK EĞİTİM MERKEZLERİ” genel ismi çerçevesinde yeniden yapılanmaktadır. Ülkemizde çoğunluğu büyük şehirlerde olmak üzere bu yönde eğitim veren dershane sayısı 300-350 civarındadır. Bu çalışmanın temel amacı, her yıl ortalama 200.000-300.000 öğrencinin akademik eğitim gördüğü açık öğretim dershanelerinin öğrenci tarafından tercih edilme kriterlerinin ve memnuniyet durumunun tespit edilmesidir. Bununla birlikte öğrenci profilinin çıkarılması da amaçlanmaktadır. Araştırmada, Açık öğretim eğitimi veren İstanbul’daki 5 dershaneden gerekli izinler alınarak toplamda 385 adet öğrenciyle yüz yüze görüşülerek anket uygulanmıştır. Anket formu 5’li likert ölçeği kullanılarak geliştirilmiştir. GENERAL KNOWLEDGES Name and Surname: Recep Minga Field: Econometrics Programme: Statistics Supervisor: Prof.Dr.Besim AKIN Degree Awarded and Date:Master– November 2010 Open learning, distance education, open learning training centre ABSTRACT The open learning system constituting an important alternative for the students who could not continue their education life in formal education for any reason has renewed itself in parallel with the developments in education technologies and it has been a model to many formal education universities about the subject of education technologies. The only applier of open learning in our country in recent years Anadolu Üniversitesi (Anatolian University) has completed a significant space it its field by providing the university graduation of ten of thousands of students until today since the day it was established. The open learning faculty meeting its student with its teacher thorough the radio and television in the beginning has expanded the service facilities also as online to its students. The education of training center running institutionalized in the preparation to High School and University in our country has taken its place in our education life in parallel with open learning system. While some certain private institutes were providing this service for long years the number of the open learning training centers has increased geometrically after the year 2000. As for the recent years since these training centers have started providing Dikey Geçiş Sınavı (DGS) (External Transfer Exam), Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) (Public Personnel Selection Examination), Akademik ve Lisans Üstü Eğitim Sınavı (ALES) (Academic and Postgraduate Education Exam) educations, they are being structured again within the frame of the genera name “AKADEMİK EĞİTİM MERKEZLERİ” (ACADEMIC TRAINING CENTERS). The number of the training center providing education in this direction is around 300-350 being the majority in the big cities. The basic purpose of this study is the determination of the preference criteria and the satisfaction condition by the students of the open learning training centers where every year 200.000-300.000 students in average receive academic education. However, also the student profiling is intended. In the study, survey has been applied face to face by meeting with 265 students by obtaining the necessary permissions from 5 training centers in İstanbul providing open learning education. The survey form has been developed by using the 5 point likert scale.
Keywords: İstatistik