Piyano performansının değerlendirilmesi - Okay, Neşe Grançer (My University, 2010)
PİYANO PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ Bu araştırma, piyano sınavlarında uygulanan ölçme-değerlendirme yöntemlerinin niteliğini saptama, piyano performansının değerlendirilmesine ilişkin psikometrik özelliklere sahip bir ölçme aracı geliştirme, geliştirilen ölçme aracının öğretim elemanlarının puanlamaları arasındaki tutarlılığa etkisini belirleme ve piyano eğitimi alan öğrencilerin, sınavlarda uygulanan ölçme yöntemlerine ve değerlendirme kriterlerine ilişkin görüşlerini tespit etme amacını taşımaktadır. Araştırmada genel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma, amaçlarına uygun olarak ölçek (piyano performansı değerlendirme ölçeği) geliştirme işlemlerini içermektedir. Araştırmanın evrenini Türkiye’deki Üniversitelerin Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümleri Müzik Eğitimi Anabilim Dallarında piyano eğitimi veren öğretim elemanları ve piyano eğitimi alan öğrenciler oluşturmaktadır. Örneklem grubu, Marmara, Gazi, Abant İzzet Baysal, Çanakkale Onsekiz Mart, Burdur Süleyman Demirel ve Dokuz Eylül Üniversitelerinin Müzik Eğitimi Anabilim Dallarında piyano eğitimi veren 22 öğretim elemanı ve Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi GSEB MEABD’de piyano eğitimi alan 92 öğrenciden oluşmaktadır. Piyano performansı değerlendirme ölçeğinin geçerlik ve güvenirlik analizleri, alanında uzman 20 piyano öğretim elemanının görüşleri doğrultusunda yapılmıştır. Araştırmada 4 veri toplama aracı kullanılmıştır. Araştırma kapsamında geliştirilen piyano performansı değerlendirme ölçeğin alt boyutlarının güvenirlik (iç tutarlılık) düzeyleri yüksek ve anlamlı bulunmuş, ölçeğin alt boyutları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Araştırmada, piyano öğretim elemanlarının büyük çoğunluğunun; geçerliği ve güvenirliği olan yabancı performans değerlendirme ölçeklerinden yeterince haberdar olmadıkları, sınavlarda yerli ve yabancı piyano performansı değerlendirme ölçeğinden yararlanmadıkları ve standart bir ölçeğe ihtiyaç duydukları, sonuçlarına ulaşılmıştır. Piyano eğitimi alan öğrencilere uygulanan ankete göre ise öğrencilerin büyük çoğunluğunun; sınavlarda değerlendirilen kriterler hakkında bilgi sahibi olmadıkları, değerlendirme kriterlerini bilmelerinin motivasyon ve başarılarını artıracağını düşündükleri, piyano sınav değerlendirmelerinde her öğrenciye eşit davranıldığına inanmadıkları, sonuçlarına ulaşılmıştır. Anahtar sözcükler: Piyano performansı, Performans değerlendirme, Performans ölçeği THE EVALUATION OF PIANO PERFORMANCE This study aims to identify the attributes of assessment and evaluation methods applied in piano exams, to develop a scale with psychometric characteristics for evaluation of piano performance, to determine the influence of the developed scale on the consistency between piano instructors’ scores and also to find out the opinions of piano students about the assessment techniques and evaluation criteria used in the exams. General survey method was employed in the study. The study includes relevant scale (piano performance evaluation scale) development processes. Target population of the study is composed of piano instructors and students in the Music Education Departments of Turkish Universities. The sample group is formed of 22 piano instructors teaching at the Music Education Departments of Marmara, Gazi, Abant İzzet Baysal, Çanakkale Onsekiz Mart, Burdur Süleyman Demirel and Dokuz Eylül Universities, and 92 piano students studying at Music Education Department of Marmara University. The validity and reliability analyses of the piano performance evaluation scale are based on the opinions of 20 expert piano instructors. 4 data collection tool was used in this survey. The reliability levels of the developed piano performance evaluation scale are statistically high and significant and a positive significant correlation was found between the dimensions of the scale. It is concluded that; a great majority of the piano instructors are not well-informed about accepted and reliable international performance evaluation criteria, they do not use national/ international piano performance scales in exams and they need a written/ standard scale. According to the survey applied on piano students, results revealed that; most of the students are not aware of the examination criteria, they believe they could be more motivated and successful by learning evaluation criteria and they think that every student is not treated equally during piano exam evaluations. ano performance, Performance evaluation, Performance evaluation scale
Keywords: Müzik Eğitimi_Piyano; Müzik Öğretmenliği; Müzik_Öğrenim ve Öğretim