Soma maden kazasının kriz haberciliği bağlamında incelenmesi - Yıldırım, Serdar (My University, 2019)
Türkiye’de maden ve genel olarak iş kazaları tarihine bakıldığında çok sayıda olaya rastlamak mümkündür. Ancak 21. yüzyılın en büyük endüstriyel kazası olarak nitelendirilen Soma maden kazası; hayatını kaybedenlerin sayısı, etkileri ve sosyo-ekonomik yansımaları nedeniyle uzun süre hem medyada hem de toplumda gündemi işgal etmiş, etkileri uzun süre atlatılamamış bir olay olarak toplumsal hafızada yer etmiştir. Yaşanan olayın tarafları düşünüldüğünde ise kriz haberciliği gerekliliklerinin aksine olayın, basın tarafından farklı bakış açıları ve ideolojilerin etkisiyle değişik noktalardan ele alındığı, özellikle sorumlular üzerinde fikir birliğine varılamadığı görülmüştür.Bu kapsamda, Eleştirel Söylem Analizi temel alınarak, 13 Mayıs 2014 tarihinde yaşanan Soma maden kazasının ardından 14 Mayıs 2014 - 14 Haziran 2014 tarihleri arasında geçen sürede ilgili olaya dair haberler; Hürriyet, Cumhuriyet ve Sabah ve gazetelerinin tüm sayıları incelenerek analiz edilmiştir.

An examination into the mining industry and other workplaces in Turkey reveals many accidents that have occurred in modern history. However, the Soma Mine catastrophe, considered one of the most profound industrial disasters of the 21st century, has continued to emerge as a current issue in both the media and the public discourse. The number of lives lost in the accident, its long-term effects, and the manner in which it reflected socio-economic conditions, have made a significant impact that does not diminish over time. Reporting on the Soma Mine disaster was approached from a range of perspectives by the media. Despite the necessities of crisis reporting, a consensus - especially one regarding those responsible for the conditions around the accident, was not reached - due to the influence of different perspectives and ideologies.In this context, based on the Critical Discourse Analysis, an analysis of news related to the Soma Mine disaster on 13 May 2014, will be performed, using issues of the Hürriyet, Cumhuriyet and Sabah newspapers published between 14 May 2014 and 14 June 2014.
Keywords: Basın; Crisis Reporting; Critical Discourse Analysis; Eleştirel Söylem Analizi Crisis Communication; Kriz Haberciliği; Kriz İletişimi; Maden kazaları; Mine accidents; Press; Soma; Soma Maden Kazası; Soma Mine Disaster; Turkey; Türkiye