Keykavus hayatı ve Kabusname’de eğitim görüşü - Vargeloğlu, Mehmet Fatih (My University, 2005)
XI.yy.’de yaşayan, Cürcan ve Taberistan hükümdarı olan Keykâvus b.İskender, iki büyük Selçuk Sultanı Tuğrul Bey ile Alp Arslan’a tâbî bir bey olarak hüküm sürmüştür. Bu çalışmada Keykavus’un özellikle oğlu Gilan Şah için kaleme aldığı kitabı, kendi tabiriyle nasihatname, ilk zamanlardan itibaren şöhret bulmuş adıyla Kabusname , eğitim yönünden incelenmiştir.Bu tez’de Keykavus’un hayatı, Kabusname’nin çevirileri, Kabusname’de çocuk ve yetişkin eğitimi, ahlak eğitimi ve insan ilişkileri, meslek eğitimi, Kabusname’de eğitim hedef ve metotları ele alınmıştır. Keykavus’un görüşleri orijinal olarak aksettirilmiştir. Keykabus b.İskender, lived in XI. Century is the ruler of Cürcan and Taberistan. But Keykavus ruled this two countries depending on Tuğrul ile Alp Arslan, the sultans of great Seljuk. İn this thesis was studied in term of education the book named nasihatname by Keykavus’s word and which was written by Keykavus especially for his son Gilan shah .The book which has been very famous for early times was also known as Kabusname. Morever we studied in our thesis the life of Keykavus and the tranlations of Kabusname and child and adult education and moral education and human relationships and occupation education and the aims and the methods of education in Kabusname The ideas of Keykavus’un was reflected as an original.
Keywords: Din; Din Eğitimi; İslam Dini; Tasavvuf ve tarikatlar