Market basis reporting mis designing and implementing in a multinational company - Tahtacı, Taner Mehmet (My University, 2006)
ULUSLARARASI BIR ŞİRKETTE PAZAR BAZLI RAPORLAMA YÖNETİM BİLGİ SİSTEMLERİ TASARIMI VE UYGULAMASI Günümüzün rekabetçi ortamında başarılı sistem uygulamaları şirketlere ve organizasyonlara önemli bir ölçüde rekabet avantajı sağlar. Sistemler hızlı ve güvenilir bilgi yaratmanın yanında yüksek seviyede müşteri memnuniyeti sağlar ve yeni firsatlar yaratabilirler. Bu yüzdendir ki, özellikle doksanlı yılların başından itibaren bütün organizasyonlar, şirketler yeni teknoloji ve sistem uygulamalarına inanılmaz miktarlarda para ve kaynak ayırmaktadırlar. Maalesef, organizasyonların bir çoğu bu yeni uygulama, sistem yerleştirme projelerinde başarısız olmaktadırlar. Araştırmalar gösteriyor ki, bu başarısız uygulamaların ortak sebebi sistem yerleştirmelerinde değişim ve değişim yönetimi çalişmalarının göz ardı edilmesidir. Çünkü yeni bir sistem uygulaması beraberinde süreçlerde değişimi getirmekte ve insan faktörünü içine katmaktadır. İnsan doğasi gereği değişime karşı koyar bu da arzulanan değişim çalışmalarını, yeni sistem uygulamarını kötü yönde etkilemektedir. Dolayısıyla, değişim yönetimi yeni sistem uygulama calışmalarının bir parcası olarak düşünülmelidir. Bütün çalışma boyunca amaç, bilgi işlem sistemleri projeleri ile değişim yönetimi arasındaki ilişkiyi açıklamak ve buna bağlı olarak sistem yerleştirme projelerinin değişim yönetimi projelerindeki rolü hakkında da bilgi vermektir. Bu çalışmada uluslararası bir şirketteki gerçek uygulama tecrübeleri paylaşılarak, sistem uygulamarı ve değişim yönetimi arasındaki ilişki daha detaylı açıklanmaya çalışıldı. Ayrıca, literatürdeki yorumlar ve şirket içindeki görüşmeler çalışmanın tamamlanmasında yardımcı olmuştur.

MARKET BASIS REPORTING MIS DESIGNING AND IMPLEMENTING IN A MULTINATIONAL COMPANY Successful information technology implementations provide significant advantage to the organizations in today’s competitive environment. The systems not only generate fast, reliable information but also provide high level customer service, create new opportunities. That is why starting from early 90s, the corporations have been spending significant amount of money, resource for new system implementations and technologies. Unfortunately, most of the organizations are struggling to properly implement the new systems for a common reason….underestimating the power of “change or change management”. New system implementation brings change in the current processes and this will result human being involvement and most commonly will end a resistance to change. So, change and change management should be considered as part of the technology especially management information system implementation projects. Throughout this work, the objective is to investigate the relationship between information system implementation projects and change management and also give further insight to the role of management information system implementations in regular change management project. Referring to real management information system implementation experiences in a multinational company, the linkage between system implementations and change management is described. The results, outcome of the case study have been summarized. Last but not the least, comments from the literature, interviews have been presented and the case study results have been shared as a reference for any size of the organization who wants to go through such an implementation.
Keywords: Mühendislik Yönetimi; Pazarlama; Yönetim Bilgi Sistemleri_Tasarım