Trabzon’un sosyo ekonomik gelişimi (1900-1950) - Seyyar, Ahmet (My University, 2010)
Trabzon, Trabzon Tarihi, Trabzon Ekonomisi ÖZET TRABZON’UN SOSYO-EKONOMİK GELİŞİMİ (1900–1950) Çalışma, Trabzon’un Sosyo-ekonomik gelişimini ele almıştır. Zaman olarak Osmanlı Devletinin son dönemi ile Türkiye Cumhuriyetinin ilk dönemini içine alan 1900–1950 yıllarını kapsamıştır. Çalışma giriş bölümü hariç dört bölümden oluşmuştur. Giriş ölümünde çalışma dönemindeki ülkenin genel durumu, Trabzon’un konumu ve tez ile ilgili bilgilere yer verilmiştir. Birinci bölümde, Trabzon’un tarihi genel olarak değinildikten sonra 20. yüzyılın ilk yarısında Trabzon siyasi tarihi ele alınmıştır. Birinci Dünya Savaşı, Rus işgal yılları ve Trabzon’un milli mücadelesine bu kapsamda değinilmiştir. İkinci bölümde Trabzon’un siyasi ve idari yapısı incelenmiştir. Bu bölümde önce bölgenin idari bakımdan taksimatı tarihsel süreç içerisinde ele alınmış, daha sonra bölgenin temel idari yapısı ve zaman içerisinde meydana gelen değişiklikler merkezi yönetim ve yerel yönetim başlığı altında anlatılmıştır. Trabzon’daki merkezi ve yerel yönetim gelir ve giderleri, belediye yapılanması, adliye ve kolluk kuvvetlerine de değinilmiştir. Bölüm sonunda Trabzon’daki sivil toplum kuruluşları; cemiyetler, sendikalar, vakıf ve dernekler olarak yer almıştır. Üçüncü bölümde Trabzon’un sosyal yapısı ele alınmıştır. Bu bölüm nüfus ve yerleşim olarak iki ana başlıkta işlenmiştir. Nüfus başlığında, Trabzon nüfusunun bileşimi, gelişimi, eğitim, kültür ve sağlık durumu ele alınmıştır. Yerleşim başlığı altında ise kentin gelişimi, kır-kent yapısı ve alt yapı gelişimi ele alınmıştır. Son Bölümde, ekonomik yapı ele alınmıştır. Bu bölüm tarım, sanayi ve madencilik, ticaret ve ulaşım ile bankacılık alt başlıklarından meydana gelmiştir. Tarım alt başlığı altında, tarımsal ürünler ve verimlilik anlatıldıktan sonra hayvancılık, balıkçılık ve ormancılık anlatılmıştır. Sanayi ve madencilik alt başlığında sanayi dalları, küçük sanayi ve şehirdeki madenler anlatılmıştır. Ticaret ve ulaşım başlığında ise Trabzon ticareti, Trabzon Limanı, transit ticaret ve dış ticaret konularına değinilmiştir. Bankacılık bölümünden sonra sonuç, kaynakça ve eklerle çalışma sona ermiştir. Trabzon, History of Trabzon, Economy in Trabzon Trabzon

SOCIO-ECONOMIC DEVELOPMENT OF TRABZON (1900–1950) In the current work, the purpose is to address the socio-economic development of Trabzon in the first half of the twentieth century. The study covers the period of fall of the Ottoman Empire and the rise of the Turkish Republic in years from 1900 to 1950. Except the introduction part, the study is divided into four chapters. In the introduction part, beside the clarification of the overall situation of the country and the status of Trabzon, information related to the thesis also is included. The first chapter deals with Trabzon’s general history and thereafter mainly its political history is handled. The 1st World War, the Russian invasion and the independence of Trabzon has been covered in this respect. In the second chapter, the political and the administrative structure of Trabzon are investigated. The region's administrative divisions with respect to the historical process are mentioned. Then the region's basic administrative structure and changes that occur over time under the central government and local governments are discussed. Central and local government revenues and expenditures, the municipality structure, the judiciary and police forces in Trabzon have been mentioned. In the end civil society organizations, societies, unions, foundations and associations are also included. In the third chapter, Trabzon's social structure is discussed. This section is divided into two main headings as of population and settlement. Under the population title, Trabzon’s population composition, development, education, culture and health status is discussed. And under the settlement title the city’s development, rural-urban structure and the infrastructure developments are mentioned. In the forth chapter, the economic structure of Trabzon is discussed. This section is divided to agriculture, industry and mining, trade and transportation and banking sub-headings. In the agriculture subhead, agricultural products and productivity, also animal husbandry, fisheries and forestry is discussed. In the industry and mining section, the small industries and mines of the city is explained. Under the trade and transportation title, Trabzon’s commerce, seaports, transit trade and foreign trade issues are mentioned. And as a last section the banking sector has been investigated. The study is concluded by indicating the references that were used for this thesis.
Keywords: Ekonomi Tarihi_Trabzon; Ekonomi_Şehirler ve Bölgeler_Trabzon; Şehirler ve Bölgeler_Trabzon