Performans değerlendirme sistemine ilişkin örgütsel adalet algısının sistemden duyulan memnuniyet üzerindeki etkisini belirlemeye yönelik bir araştırma - Tan, Özge (My University, 2009)
Örgütsel başarıya ulaşmak için etkili bir performans değerlendirme sisteminin geliştirilmesi temel bir gerekliliktir. Performans değerlendirme sistemlerinde çalışanların sisteme ilişkin adalet algıları ve sistemden duydukları memnuniyet seviyeleri etkililikle doğrudan ilişkilidir. Bu nedenle çalışmanın amacı, performans değerlendirme sistemine ilişkin örgütsel adalet algısını dağıtım adaleti, prosedür adaleti ve etkileşim adaleti olmak üzere üç boyuta ayırarak; bu boyutların sistemden duyulan memnuniyet üzerindeki etkilerini incelemektir. Çalışmanın amacını gerçekleştirmek üzere tasarlanan araştırma gıda sektöründe faaliyet gösteren bir işletmede 91 mavi ve beyaz yakalı çalışan üzerinde uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre bu üç boyut ile katılımcıların sistemden duydukları memnuniyet algıları arasında güçlü ve pozitif yönlü ilişkiler bulunmuştur. Özellikle, prosedür adaletinin katılımcıların memnuniyet algıları üzerinde diğer adalet boyutlarına göre daha güçlü bir etkiye sahip olduğu saptanmıştır. Performans Değerlendirme Sistemi, Örgütsel Adalet, Dağıtım Adaleti, Prosedür Adaleti, Etkileşim Adaleti, Memnuniyet.

It's a basic necessity to develop an effective performance appraisal system to reach the organizational success. In the performance appraisal systems, employees’ perceptions of justice and the satisfaction levels from the system is directly related with its effectiveness. For this reason, the aim of this study is to divide organizational justice perceptions into three dimensions as distiributive justice, procedural justice and interactional justice and search the effects of these dimensions on the satisfaction gained by the system. In order to conceive the aim of the study, the planned research is applied on 91 blue and white-collar employees in an enterprise which operating in the food sector. According to the research results, it has been found out that there are positive and strong correlation between these three dimensions and the satisfaction perceptions of the participants. Especially, it is detected that procedural justice has stronger effect than any other justice dimensions on the satisfaction perceptions of the participants. Key Words: Performance Appraisal System, Organizational Justice, Distributive Justice, Procedural Justice, Interactional Justice, Satisfaction.
Keywords: İnsan Kaynakları Yönetimi; Performans Değerleme; Personel Yönetimi