Elle boğma olgularında otopsi bulguları - (:unkn) unknown (My University, 2004)
Bu çalışmada elle boğma olgularında boyun bölgesinde ve vücudun diğer bölgelerinde tespit edilen travmatik lezyonların özellikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Adli Tıp Kurumu Morg İhtisas Dairesinin 1986-1996 yılları arasındaki 10 yıllık dönemdeki olguları retrospektif olarak incelenmiştir. Ölüm nedeni otopsi ve diğer incelemelerden sonra, elle boğma olarak tespit edilen toplam 50 olgu çalışmaya dahil edilmiştir. 23 tanesi erkek, 27 tanesi kadın olan olgular, en çok 21-30 yaş grubundadır. Beş olguda boyun bölgesinde harici travmatik lezyon saptanmamıştır. Olguların %90'nında vücutta harici travmatik lezyon bulunmuştur. 20 yaş altı olguların çoğunluğunda hiyoid kemik ve tiroid kıkırdakta kırık bulunmamıştır. Sonuç olarak, hiyoid kemik ve tiroid kıkırdakta kırık bulunmaması kişinin elle boğmaya maruz kalmadığını göstermemektedir. Asfiksi şüphesi bulunan olgularda rutin olarak konjunktivada ve boyunda peteşiyal kanamaların bulunup bulunmadığı araştırılmalıdır.

The aim of this study to determine the characteristic injuries of the neck region and the regions other than neck within the body, in manual strangulation cases. The 10 years cases of the Institute of Forensic Medicine, Morgue department between 1986 and 1996 were evaluated retrospectively. A total of 50 cases that were established as manual strangulation after autopsy and the other investigations were included in this study. 31 female and 7 male cases were usually located in the 21-30 age group. There is no external macroscopic violence findings on the neck region in 5 cases. In 90% of cases there were external macroscopic violence findings on the regions other than neck within the body. The hyoid and thyroid bones were usually not broken in the cases smaller than 20 years old. As result, The lack of the hyoid and thyroid bone injuries not indicates that the case isn't a manual strangulation. Asphyxia suspicious cases must be routinely evaluated from point of view of the hemorrhages in the neck region and conjunctiva.
Autopsy findings in manual strangulation cases
Keywords: Adli Tıp