Kalp Yetersizliği Hastalarında Ölüm Kaygısının Belirlenmesi - OĞUZ, SIDIKA (My University, 2019)
Amaç: Bu tanımlayıcı ve kesitsel çalışma, kalp yetersizliği (KY) hastalarında ölüm kaygısının belirlenmesi amacıyla yapıldı.Yöntemler: Araştırma, İstanbul’da bulunan iki eğitim ve araştırma hastanesinin kardiyoloji servislerinde Aralık 2018 -Mayıs 2019 tarihleri arasında yatan 150 KY hastası ile yapıldı. Araştırma verilerinin elde edilmesinde “Anket Formu” ve“Thorson – Powel Ölüm Kaygısı Ölçeği” kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, independentsample t testi ve One-way ANOVA testi kullanıldı.Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 66.53±9.07 olup %55.3’ü erkektir. Hastaların %38’inde diyabet, %78.3’ünde hipertansiyonvardır. Hastaların %34’ü NYHA evre 2 KY hastasıdır. Çalışmaya katılan hastaların Thorson-Powel Ölüm KaygısıÖlçeğinden aldığı puan ortalaması 56.80±16.55 olarak bulundu. 65 yaşın altındaki hastalarda, kadınlarda, lise mezunlarında,bekarlarda, geliri giderinden az olanlarda ölüm kaygısı yüksek ancak istatstiksel olarak anlamlı değildir (p>0.05).NYHA sınıflamasına göre evre 4’teki KY hastalarında, çalışmayan hastalarda ve ölümü endişe uyandıran bir kavram olarakgören hastalarda ölüm kaygısı daha yüksek olup istatistiksel olarak anlamlıdır (p<0.05).Sonuç: Çalışmaya katılan hastalar ölüm kaygısını orta düzeyde yaşamaktadırlar. NYHA sınıflaması evre 4’ teki hastalarda,çalışmayanlarda, ölümü endişe uyandıran bir kavram olarak gören hastalarda ölüm kaygısı artmaktadır.

Objective: This descriptive and cross-sectional study was conducted to determine death anxiety in patients with heart failure (HF)._x000D_ Methods: The study was conducted with 150 HF patients hospitalized in the cardiology departments of two training and_x000D_ research hospital in Istanbul between December 2018 and May 2019. Data were collected by using the Questionnaire and_x000D_ Thorson Powel Death Anxiety Scale. Descriptive statistics, independent sample t test and One-way ANOVA test were used_x000D_ to evaluate the data._x000D_ Results: The mean age of the patients was 66.53±9.07 and 55.3% were male. 38% of the patients had diabetes and 78.3% had_x000D_ hypertension. 34% of the participants were NYHA stage 2 HF patients. The mean score obtained from Thorson-Powel Death_x000D_ Anxiety Scale was 56.80±16.55. Death anxiety in patients under 65 years, women, high school graduates, singles and underincome_x000D_ was high but not statistically significant (p>0.05). Death anxiety scores was significantly higher in patients of NYHA_x000D_ stage 4 HF, patients who did not work and patients who considered death as a worrying concept (p>0.05)._x000D_ Conclusion: The patients who participated in the study experienced moderate death anxiety. Death anxiety increases in_x000D_ patients of NYHA classification stage 4, patients who did not work and patients who saw death as a worrying concept.
Determination of Death Anxiety in Heart Failure Patients