Social entrepreneurship and sustainable development : the case of morocco - Essafar, Asmae (My University, 2023)
Nispeten yeni bir fenomen olan sosyal girişimcilik, sosyal ve ekonomik değişim için muazzam bir potansiyele sahiptir, eşitsizliği azaltır ve sosyal ilişkileri teşvik eder. Fas'ta bu tür faaliyetler ve ilgili altyapı halen gelişmekte olmasına rağmen, bu alanda çalışan sosyal girişimciliğin bir sonucu olarak çeşitli girişimler ortaya çıkmıştır. Mesele sadece etik hedefleri olan başarılı sosyal girişimler başlatmak değil; aynı zamanda girişimcilik ruhunu geliştirmek ve gençleri, özellikle de kadınları, günlük olarak karşılaştıkları sorunlara ve zorluklara yeni çözümler bulmaları için motive etmektir. Anket, sosyal girişimciliğin sürdürülebilir kalkınma üzerindeki etkisini değerlendirmek amacıyla Faslı sosyal girişimciler ve paydaşlarla gerçekleştirilmiştir. Anket, projelerin ele aldığı sorunlar ve hedefler, projelerin çözmeye çalıştıkları konular üzerindeki etkileri, başarı ölçütleri ve tamamlanma oranları ile işbirliği için karşılaşılan zorluklar ve fırsatlar hakkında sorular içermektedir. Anket ayrıca projelerin finansmanı, şeffaflığı ve kârlılığı konularını da kapsamıştır. Bulgular, işletmelerin sosyal ve çevresel etkileri ve ekonomik büyümeye katkıları nedeniyle sosyal girişimciliğin Fas'ta sürdürülebilir kalkınma üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Sonuçlar ayrıca Fas'ta sosyal girişimcilik için finansmana erişim, düzenleyici engeller ve kavrama ilişkin sınırlı farkındalık gibi temel zorlukları ve fırsatları da belirlemiştir. Bu bulgulara dayanarak çalışma, Fas'taki politika yapıcılara ve uygulayıcılara sürdürülebilir kalkınmayı desteklemek ve yoksulluk, işsizlik ve çevresel bozulma gibi acil sorunları ele almak için bir strateji olarak sosyal girişimciliği teşvik etmeyi düşünmelerini tavsiye etmektedir.

A relatively recent phenomena, social entrepreneurship has enormous potential for social and economic change, reduces inequality, and fosters social relationships. Despite the fact that this kind of activity and the associated infrastructure are still developing in Morocco, several initiatives have surfaced as a result of social entrepreneurs working in this field. It's not just about starting successful social enterprises with ethical objectives; it's also about cultivating the entrepreneurial spirit and motivating young people, especially women, to come up with novel solutions to the problems and difficulties they meet on a daily basis. The survey was conducted with Moroccan social entrepreneurs and stakeholders to assess the effectiveness of social entrepreneurship on sustainable development. The survey included questions about the problems and the target addressed by the projects, the effects of the projects on the issues they were attempting to solve, success measures and completion rates, and the difficulties and opportunities for collaboration. The survey also covered the financing, transparency, and profitability of the projects. The findings showed that social entrepreneurship has a positive influence on sustainable development in Morocco, as the social and environmental influences of the enterprises and their contributions to economic growth. The results also identified key challenges and opportunities for social entrepreneurship in Morocco, including access to finance, regulatory barriers, and limited awareness of the concept. Based on these findings, the study recommends that policy makers and practitioners in Morocco consider promoting social entrepreneurship as a strategy to support sustainable development and address pressing challenges such as poverty, unemployment, and environmental degradation.
Sosyal girişimcilik ve sürdürülebilir kalkınma : Fas örneği
Keywords: Economic development; Ekonomik kalkınma; Fas; Fas örneği Social entrepreneurship; Moroccan case; Morocco; Social conditions; Social entrepreneurship; Sosyal durum; Sosyal girişimcilik; Sustainable; Sustainable development; Sürdürülebilir; Sürdürülebilir kalkınma