Örgütsel güven ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişki üzerine bir araştırma - Agun, Hazel (My University, 2011)
ÖRGÜTSEL GÜVEN İLE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK ARASINDAKİ İLİŞKİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Bu tez çalışmasında, örgütsel güven ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişki incelenmiş ve bir durum çalışmasına yer verilmiştir. Uygulamada çalışanların örgüte güven algılarının örgütsel bağlılık, duygusal bağlılık, devamlılık bağlılığı ve normatif bağlılık üzerinde etkisinin var olup olmadığı incelenmiştir. Otomotiv sektöründe faaliyette bulunan bir firmanın Kocaeli ili Gebze ilçesindeki ürün geliştirme merkezinde, farklı bölümlerdeki beyaz yakalı çalışanlarının algıları doğrultusunda değerlendirilen durum çalışmasının sonuçlarına göre; örgütsel güven ile örgütsel bağlılık arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Katılımcıların örgüte güven algıları ile örgütsel bağlılık düzeyleri arasında orta ve pozitif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Örgütsel güven ile örgütsel bağlılık alt boyutları ile arasında sırasıyla; duygusal bağlılık ile kuvvetli, normatif bağlılık ile orta ve devamlılık bağlılığı ile orta ve pozitif yönlü bir ilişki saptanmıştır. Ayrıca katılımcıların demografik özellikleri ile örgütsel güven algıları arasında anlamlı ilişki tespit edilememiştir. Örgütsel bağlılık ile anlamlı ilişkisi bulunan demografik özellikler ise medeni durum ve işyerindeki çalışma süresi olarak tespit edilmiştir. Katılımcıların medeni durumu ile örgütsel bağlılıkları arasında; işyerindeki çalışma süresi ile örgütsel bağlılık ve devamlılık bağlılığı arasında anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır.

A STUDY ON THE RELATIONSHIPS BETWEEN ORGANIZATIONAL TRUST AND ORGANIZATIONAL COMMITMENT In this dissertation study, the relationships between organizational trust and organizational commitment were examined and a case study has been carried out. Case study has explored, the impact of organizational trust on organizational commitment, affective commitment, continuance commitment and normative commitment or not, according to the employees' perception. The study group consisted of the white-collar employees working in different departments of product development center a company operating in the automotive sector in Gebze distrinct of Kocaeli province. The results showed that significant but not strong relationships between organizational trust and organizational commitment have been determined. The trust toward organization have a positive and moderately meaningful effect on organizational commitment; have a positive and strongly meaningful effect on affective commitment; have a positive and moderately meaningful effect on normative commitment and have a positive but not strong meaningful effect on contiunance commitment, according to the participants’ perception. Furthermore, significant relationships between organizational trust and the demographic characteristics of the participants have not been found. Demographic characteristics which have found significant relationships on organizational commitment are marital status and working time in organization. Organizational commitment and marital status have been found between significant relationships. Participants’ working time in organization have significant effect on organizational commitment and continuance commitment.
Keywords: Örgütsel Bağlılık; Örgütsel Davranış; Örgütsel Güven