Tam seramiklerde kor altyapıların tekrarlanan preslemelerde kırılganlık, mikrosertlik ve opasite değişimleri - Şengül, Melih (My University, 2007)
1. ÖZET Tam Seramik Materyallerinin Tekrarlanan Preslemelerde Kırılganlık, Mikrosertlik ve Opasite Değişimleri Bu çalışmada dişhekimliğinde protetik tedavi amaçlı kullanılan çeşitli tür ve markada tam porselen sistemlerinin, pres sonrasında elde kalan artıklarının tekrar preslenmelerinde, hastanın estetiğini etkileyebilecek opasite değişimleri ile protezin uzun süre kullanımını etkileyebilecek kırılganlık ve mikrosertlik değişimleri incelenmiştir. Böylelikle dişhekimliğinde sıklıkla kullanılan bu materyallerin, tekrar kullanabilirliğini ve bunun sonucunda ortaya çıkan materyaldeki değişimler tespit edilmiştir. Çalışmamızda, Matchpress, Empress 2, Empress estetik ingot ve Finesse marka pres seramik materyallerinin, 1 kere preslenerek hazırlanmış disk şeklindeki örneklerin artıklarının kullanılması suretiyle toplam 1, 2, 3 kez preslenmesi sonrası elde edilen örneklerde kırılganlık, mikrosertlik ve opasitelerindeki değişimler incelenmiştir. Spectrofotometre ile yapılan opasite test sonuçlarına göre Empress2 dışındaki tüm seramik materyallerinde tekrarlanan pres sayısı arttıkça, kendi içindeki opasite değişimleri istatistiksel olarak anlamlı derecede azalmıştır. Instron cihazı ile bakılan biaksiyel bükme dayanıklılığı testine göre; bütün materyaller içinde kırılma direnci en fazla olan materyal lityum disilikat içerikli Empress2 materyali olmuştur. Empress2 materyalinde tekrarlanan pres sayısı arttıkça, kırılma direncinde azalma görülmüştür. Empress Esthetic ve Matchpress materyallerinde tekrarlanan presleme sonucu materyallerin kırılma dirençlerinde anlamlı artışlar görülmüştür. Vickers Sertlik değerlerinde, Empress2 materyali, tekrarlanan fırınlamalar sonrasında sertlik değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı artış göstermiştir. Lösit içerikli diğer materyallerde Finesse materyali pres sayısı arttıkça sertlik değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı azalma göstermiştir. Empress Esthetic materyali 1. ve 2. presde istatistiksel olarak anlamlı azalma göstermiştir. Matchpress materyali hiçbir presde anlamlı farklılık göstermemiştir. Çalışmamızda elde ettiğimiz sonuçlar ışığında, tam seramik materyallerinin artıklarının tekrar kullanımı olumlu sonuçlar versede, pratikte bu uygulamaların kabul edilebilmesi için bu konuda daha fazla bilimsel araştırma yapılmalıdır. tam seramikler, kırılma direnci, mikrosertlik, opasite, tekrarlanan preslemeler, geri dönüşüm. 2.

Fracture Resistance, Mikrohardness and Opacity Changes Of All-Ceramik Materials After Repeated Pressings The purpose of this study is to investigate the effects of using the remaining material again and again after pressing the All-Ceramic ingots and determine the changes of the opacity which can affect to the esthetic result and fracture resistance and microhardness which can also affect the success of the restoration. 4 different types of All-Ceramic materials like Matchpress, Finesse, Empress2 and Empress Esthetics were used to produce the specimens for the first group. The remaining ceramic material after the press treatment is used again to produce another group of specimens and again the remaining material is used for the last time to produce one more group of specimens. In this 3 groups; fracture resistence, mikrohardness and opacity values were determined. According to the opacity test results measured by using a spectrophetemeter; All of the All-Ceramic materials except the Empress2 material; there is a significant decrease in the opacity results when more the material is pressed. The less opaque material of all was determined as the Empress Esthetics. According to the biaxial flexure strength test, measured by using an İnstron machine; The highest result was determined as the litium disilicate material Empress2 which decreased significantly after repeated pressings. Empress Esthetics and Matchpress materials had shown significant increases in repeated pressings. In the Vickers hardness values Empress2 material has shown us significant increases after repeated pressing. In the leucite type materials Finesse material had shown significant decrease, Empress Esthetic material decreased significantly at the 2.nd. Matchpress material did not show any significant difference in the hardness value. Even though this research had shown us that the repeated pressed All-ceramic materials can be used in practical work, more researches are needed to examine other effects. All-Ceramics, fracture resistance, microhardness, opacity, repeated pressing, recycling.
Keywords: Ağız ve Diş Sağlığı; Protetik Diş Tedavisi