Ortopedik cerrahi girişimlerin ertelenme nedenleri ve ertelemenin hastaların anksiyete ve ağrı düzeylerine etkisi - (:unkn) unknown (My University, 2004)
Amaç: Hastaneye yatırılarak ortopedik cerrahi girişim uygulanması planlanan hastalarda cerrahi girişimlerin ertelenme nedenleri araştırıldı; bu durumun hastaların anksiyete ve ağrı düzeylerine etkisi değerlendirildi. Çalışma planı: Ortopedi ve Travmatoloji kliniğinde yatırılarak alt ekstemitede cerrahi girişim uygulanan 100 hasta (yaş aralığı 21-56) çalışmaya alındı. Planlanan günde cerrahi işlemin ertelendiği olgulardan (50 hasta) çalışma grubu, ertelenmediği olgulardan (50 hasta) kontrol grubu oluşturuldu. Veriler, bireysel özellikler formu, Spielberger Durumluluk-Süreklilik Anksiyete Ölçeği ve ağrı değerlendirme ölçeği ile toplandı. Her iki grupta da, cerrahi girişimden sonraki ilk 48 saat içinde sekiz saat ara ile altı kez ağn değerlendirmesi yapıldı. Çalışma ve kontrol gruplarından elde edilen bilgiler karşılaştırıldı. Sonuçlar: En fazla erteleme nedeni (%28) tıbbi hastalıklar idi. En fazla erteleme karan (%42) anestezisi tarafından verildi. Cerrahi girişimin ertelendiği grupta, erteleme karan açıklandıktan sonra durumluluk anksiyete puan ortalamasının cerrahi öncesine göre anlamlı derecede yükseldiği görüldü (p=0.001). Ağrı değerlendirmesinde "rahatsız edici ağrı" bildiren hasta sayısı, girişimin ertelendiği grupta har zaman yüksek bulundu. İkinci, üçüncü ve altıncı değerlendirmelerde "rahatsız edici ağrı" tarifleyen hasta sayılan erteleme grubunda anlamlı derecede yüksek idi. Çıkarımlar: Planlanan cerrahi girişimin ertelenmesi, hastaların daha fazla duygusal travma ve ağrı yaşamalarına neden olmaktadır.

Objectives: This comparative-descriptive study was planned to evaluate the reasons for postponement of scheduled orthopedic surgical operations and its effect on anxiety and pain levels of patients. Methods: The study included 100 patients (age range 21 to 56 years) who were admitted to the orthopedics departmenl for a scheduled surgical operation in the lower extremity, Fifty patients who were subject to postponement of the operation on the scheduled day comprised the study group, and 50 patients who underwent surgery on the intended day comprised the controls. Data were collected by means of a patient questionnaire, the Spielberger State and Trail Anxiety scale, and a pain assessment scale. Evaluation oi pain was made six times at regular intervals within 45 hours postoperatively. The results were compared. Results: The most common reason (28%) for postponement was the presence of medical diseases on the part ol the patient. Most frequently, the decision for postponement came from anesthesiologists (42%). Compared tc the preoperative level, the mean state anxiety scon showed a significant increase following the notification o: the patients concerning the postponement (p=0.001). Th< number of patients who reported "disturbing pain" was a all times high in the study group, being significantly more in the second, third, and sixth evaluations. Conclusion: Postponed surgical operations result in ai increased degree of emotional trauma and pain in patient: assigned to have orthopedic surgical interventions.
The reasons for postponement of scheduled orthopedic surgical operations and its effect on the patients' anxiety and pain levels
Keywords: Anestezi; Acil Tıp; Geriatri ve Gerontoloji; Genel ve Dahili Tıp; Ortopedi; Cerrahi