Türkiye’de sporda kadın erkek ayrımcılığının nedenleri - Dereli , Erinç (My University, 2005)
Toplum içinde kadınlara biçilen roller onların fiziksel olarak erkeklerden daha zayıf olmasının bir sonucu olabilir mi? Anaerkil toplumda kadınlar ön plana çıkarak barışın ve eşitliğin simgesi olmuşlardır. Kadınlar ev işlerinin dışında üretimde ve alet yapımında da çalışıyordu. Erkelerde avlanmaya gidiyordu. Yerleşik hayata geçişle birlikte daha çok toprağa sahip olmak ön plana çıktı. Bununla birlikte erkek ideolojinin kontrolü, güçlenerek arttı. Kadınlar daha çok ev işleriyle ve çocuklara bakmakla yükümlü hale geldiler. Erkek ideoloji kadın bedenini kontrol altına almaya başladı. Erkek, kadına ev işleri dışında çalışma fırsatı vermedi. Kadının doğurgan olması onların, toplum içerisinde başat noktalara gelmesine engel olmaktadır. Kadın, hamileliğini engelleyecek ya da hamileliğini olumsuz şekilde etkileyecek hareketlerden kaçınmalı, çocuk sahibi olduktan sonra da çocuğuna bakmalı ve ev işleriyle uğraşmalıdır. Kadının, erkekten beklediği kendisini ve çocuğunu korumasıdır. Bu düşüncelere sahip ataerkil toplum yapısında baskın olan erkek ideolojisi, kadınları kısıtlayan ya da onları yönlendiren bir düşüncededir. Ataerkil toplum yapısının, dini inançların ve kuralların kadın bedenini kontrol altına alma çabası, kadını ev içinde sınırlayarak sosyal yaşamda ikinci planda kalmasına sebep oldu. Kadınlar verdiği mücadelelerle birtakım haklarını kazanmıştır ama sosyal yaşamda, erkeklerle aynı seviyeye henüz gelememiştir. Spor yapmaya da erkeklerden çok sonra başlamış ve sporda kabul görmeleri yine geç olmuştur. Kadının spor yapamamasının en büyük nedeni, onun anne yani dişi olmasıdır. Kadınların hâlâ şiddete maruz kaldığı, kızların okuma yazma oranının düşük olduğu ülkemizde, spor alanında da bayan sporcuların ikinci planda kaldığını görüyoruz. Erkek hegomanyasının elinde bulunan basının da işlediği bu durum kadınların, sporda sayıca daha az yer almasına, daha az para kazanmasına ve daha az imkanlarda spor yapmasına neden olmaktadır. Bu araştırmada, sporda bu ayrımcılığın nedenlerini bulup bunlara çözüm yolları bulmayı amaçladım. Bu doğrultuda Ankara, İzmir ve İstanbul illerindeki lisanslı okul ve kulüp kadın, erkek sporcuları karşılaştırılmıştır. Anket uygulaması İstanbul ilinde 105 bayan sporcuya uygulanmıştır. Veriler SPSS programına girilmiş, frekansları alınarak ortalama ve varyans analizleri yapılmıştır. Could the roles given to women be the result of their being physically weaker than men? By being dominat in the matriarchal societies, women have been the symbol of peace and equality. Women have olsa been working in production and tool manufactering a part of home. The man have been going to haunting. With the setted life stage, the human being has desired to possess more land. With this the control of man ideology has increased while getting stronger day by day. Women have started to be responsible more with child care and house work. The man ideology have started to take women body under control. The man hasn't given the opportunity to work except in the house. The fact that women give birth is an obstacle against their getting top positions in the community. Women must avoid the acts that will prevent or complicate their pregnancy, and after having a child; they must look after the child and take care of house work. What a woman expects from a man is to protect her and her child. The manly ideology which consists of these opinions is more dominant in matriarchal societies, and restricts or orients women. The struggle of the matriarchal society structue, religions beliefs and rules to take women body under control, has been the reason to limit women in the house and has made thr women less valuable in society life. The women have gained some rights but in society life, thay haven't reached doing sports later than men and it has olsa been late to be accepted in sports for them. The biggest reason for women not to be able to do sports is that she is fecund or in other words she is feminine. In our country where women are still violated and the ratio of literacy is still low, we observe that women are secondary to men even in sports. This is also an issue that the press owned by those favoring men's dominance often processes. This causes women earn less, participate less in sports and perform their sportive activities with less opportunities. In this survey, I have aimed to find the reasons of this discrimination in sports and also find a solution to this problem. In this context, the licensed women and men which do their sportive activities in sport clubs or in school teams are surveyed. This survey has been applied to 105 women athletes in Istanbul. The data has been processed by SPSS program and their frequencies have been taken and variance analysis is made.
Keywords: Atletik ve açık hava sporları ve oyunları; Dinlence ve eğlence sanatları; Spor