Smooth muscle tumors of the uterus - (:unkn) unknown (My University, 2004)
Amaç: Amacımız, hastaneye uterus kitlesi veya leiomyom olduğu düşünülerek yatırılan hastalar arasında uterusun düz kas tümörlerinin sıklığını bulmaktır. Ayrıca, uterusun düz kas tümörleri olan hastaların standard ve optimum bir şekilde tedavi edilmelerini engelleyen klinik ve patolojik kesin tanı koyamama nedenlerini ortaya çıkarmaktır. Yöntemler: Ocak 1989 ve Mayıs 2003 tarihleri arasında hastanemize uterus leiomyomu veya uterus kitlesi nedeniyle yatırılarak ameliyat edilen 653 kadının hastanın klinik ve tıbbi kayıtları gözden geçirildi. Bu kayıtlar, patoloji bölümündeki kayıtlar incelenerek kesin patolojik tanılarla karşılaştırıldı. Bulgular: Ameliyat edilen 653 hasta arasında yelpazenin selim tarafında yer alan 2 selüler myom ve yelpazenin habis tarafında yer alan 3 miks müllerian tümör ile 4 leiomyosarkom tanısı konuldu. Bir olgu ise endometrial stromal sarkomdu. Patoloji bölümünde kayıt edilen raporlarla karşılaştırıldığında 490 leiomyom eşleştirilebildi. Sonuçlar: Bir üniversite kliniğinde yapılan histerektomiler arasında habis düz kas tümörleri sıklığı son derece azdır (%1.38). Uterus düz kas tümörlerinin sıklığı, klinik belirtileri, tanı ve tedavisi bütün olarak tartışmalıdır ve dolayısıyla araştırma konusudur. Bu veriler aynı zamanda uterusta hızlı büyüyen kitleler arasında da sıklığın az olduğunu göstermektedir.

Objective: Our aim was to find out the incidence of the smooth muscles of the uterus among the patients admit-ted to the hospital with uterine mass or the presumed di-agnosis of leiomyoma. To elucidate the reasons for inac-curate clinical or pathologic diagnosis which hinders to offer the patients a standard and optimum treatment in smooth muscle tumors of the uterus. Methods: The clinical files and the medical records of 653 women who had admitted to our hospital between Janu-ary 1989 and May 2003 with uterine leiomyoma or uterine mass followed by the operation with this preop-erative diagnosis were reviewed. These records were compared with the final pathological diagnosis reviewing the registeries of pathology department. Results: Among 653 women operated, 2 cellular myoma on the benign side of the spectrum and 3 mixed müllerian tumor and 4 leiomyosarcoma on the malignant side were diagnosed. One was endometrial stromal sarcoma. 490 leiomyoma could be matched with the reports recorded by the pathology department. Conclusions: The incidence of malignant smooth muscle tumors in hysterectomies done in a university clinic is very rare (1.38%).The incidence, clinical presentation, diagnosis and treatment of uterine smooth muscle tumors are all controversial and so investigational. These data also suggested that the incidence was also infrequent among the rapidly growing masses of the uterus.
Uterusun düz kas tümörleri
Keywords: Cerrahi