Canış-Bayış destanı metin-aktarım-inceleme - Yalçın, Belgin (My University, 1999)
Canış Bayış Destanı Kırgız Türklerinin milli destanlarından biri olarak kabul edilmiştir. Tezimi hazırlarken önce Kiril harfleriyle yazılmış olan Kırgız Türkçesi metnin 1-3805 dizeleri arasını Latin alfabesiyle verdim. Daha sonra metnin Türkiye Türkçesine çevirisini yaptım. Metin nazım ve nesir bölümlerinden oluşmaktadır. Her 5 mısrada bir dizeleri numaralandırdım. Kırgız Türkçesindeki belirsizlik zamirleriyle Türkiye Türkçesindeki belirsizlik zamirleri arasındaki benzerlik ve farklılıkları belirttikten sonra Kırgız Türkçesindeki belirsizlik zamirlerini, Türkiye Türkçesiyle cümle içinde karşılaştırmalı olarak verdim.

The Canış - Bayış legend is considered to be one of the Kırgız Turk's national legends (epics). While I prepared my thesis, I firstly translated the Kırgız Turkish text from line 1 to 3805 (which is written in Kiril letters) into the Latin Alphabeth.Then I translated the text into Turkish Turkish. The text is constituted of verse and prose chapters. I' ve numbered the legend (text) every 5 lines. After specifying the similarities and the differences between the Kırgız Turkish in definite pronouns and Turkish Turkish indefinite pronouns, I've compared the Kırgız Turkish indefinite pronouns with Turkish Turkish in sentences.
Keywords: DESTAN EDEBİYATI, TÜRK_TARİH VE ELEŞTİRİ; Edebiyat; Türk edebiyatı