Mycobacterium tuberculosis Kompleksi ID Suşlarında Duyarlılık Oranları - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Tüberküloz tüm dünyada ciddi bir halk sağlığı sorunu olarak halen önemini korumakta,özellikle dirençli suşlarla infekte olan hastalarda ciddi morbidite ve mortaliteye neden olmaktadır.Bu çalışmanın amacı klinik örneklerden izole edilmiş Mycobacterium tuberculosis kompleksi(MTK) suşlarının primer anti-tüberküloz ilaçları olan izoniyazid (INH), rifampisin (RIF),streptomisin (SM) ve etambutole (ETM) karşı geliştirdikleri direnç oranlarının tespit edilmesidir.Yöntem: Ocak 2011-Eylül 2017 tarihleri arasında laboratuvarımıza gönderilen 15,172 örnek işlemealınmış, Kinyoun ve Auramin-Rhodamin boyama ile preparatlar hazırlanıp, Löwenstein-Jensen ve Middlebrook 7H9 besiyerlerine ekimi yapılmıştır. MTK olduğu saptanan 251 suşun primeranti-tüberküloz ilaçlara duyarlılıkları BACTEC MGIT 960 otomatize sistem cihazı ile saptanmıştır.Suşların 181’i (% 72) test edilen tüm ilaçlara duyarlı iken ilaçların her birine karşı toplamdirenç oranları INH, RIF, SM ve ETM için sırasıyla % 20, % 5.2, % 9.6 ve % 8.2 olarak bulunmuştur.En az izoniazid ve rifampisine direnç gösteren çok ilaca dirençli MTK suş sayısı 10 (% 4) olarakbulunmuştur.Sonuç: Tüberküloz hastalığı günümüzde hala önemini korumaktadır. Tüberküloz tanısı koyabilmekve tedavide direnç gelişimini önlemek için her hastaya kültür ve antibiyotik duyarlılık testlerininçalışılması, verilerin elde edilmesi gerekmektedir.

Introduction: Tuberculosis remains a serious public health problem in the world and causes serious morbidity and mortality, particularly in patients infected with resistant strains. The aim of this study was to determine the resistance rates of Mycobacterium tuberculosis complex (MTC) strains isolated from clinical samples against isoniazid (INH), rifampicin (RIF), streptomycin (SM) and ethambutol (ETM) which are primary anti-tuberculosis drugs. Method: Between January 2011 and September 2017, 15,172 samples were sent to the laboratory. Preparations with Kinyoun and Auramine-Rhodamine staining were prepared and cultivated in Löwenstein-Jensen and Middlebrook 7H9 media. The primary anti-tuberculosis drugs susceptibility of 251 MTC strains was determined by BACTEC MGIT 960 automated system device. While 181 (72 %) of the strains were susceptible to all drugs tested, the total resistance rates for each of the drugs were 20 %, 5.2 %, 9.6 % and 8.2 % for INH, RIF, SM and ETM, respectively. The number of multi-drug resistant MTC strains was 10 (4 %). Conclusion: Tuberculosis disease still remains important today. In order to diagnose tuberculosis and to prevent the development of resistance in treatment, it is necessary to study the culture and antibiotic susceptibility tests and to obtain data.
Sensitivity Ratios in Mycobacterium tuberculosis Complex Isolates
Keywords: Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji; Tıbbi Laboratuar Teknolojisi; Mikrobiyoloji