Deneysel balb/ c ova akut astım modelinde fare kemik iliği kaynaklı mezenkimal kök hücrelerin farklı uygulama yollarının astım modeli üzerine etkisinin araştırılması - Gürhan, Gülben (My University, 2014)
1.ÖZET Amaç: Çalışmada immünsüpresyon ve immünomodülasyon yeteneğine sahip olduğu bilinen MKH’lerin, akut astım modeli oluşturulmuş fareler üzerinde histopatolojik ve immünmodülatuar etkilerinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: BALB/ c farelerin intraperitonal (i.p.) olarak Ovalbümin (OVA) proteini ile duyarlılaştırılması ve %1 OVA’nın nebulize yolla verilmesi ile akut astım fare modeli oluşturuldu. Allerjen provokasyon aşamasından 24 saat sonra MKH’ler her fareye 1x106 hücre olacak şekilde, intranazal (i.n.) yolla uygulandı. Fareler 24 saat sonra sakrifiye edilerek, hava yolu yeniden yapılanması, Treg hücre analizi, lenfositlerin proliferasyon-apoptoz tayini ve sitokin analizleri yapıldı. Tedavi (OVA+MKH) ve tedavi kontrol grubu (Balb/ C+MKH) kıyaslandığında, MKH’lerin tedavi grubu farelerin akciğerlerinde daha fazla toplandığı belirlendi. Bulgular: Hava yolu yeniden yapılanmasında meydana gelen epitel, düz kas ve bazal membranda artışın MKH uygulanması sonucu anlamlı derecede baskılandığı gözlendi. Ayrıca akciğerlerde Treg hücre alt grupları yüzdesinin anlamlı şekilde arttığı görüldü. İn vitro koşullarda MKH’lerin akciğer lenfosit apoptozunun anlamlı olarak baskılandığı ve canlılık oranını arttırdığı gözlendi Sonuçlar: Bu çalışmada elde edilen sonuçlar, i.n. olarak uygulanan MKH’lerin akut astım fare modeli ile ilişkili hava yolu inflamasyonu üzerine iyileştirici etkiler sağladığını ve ayrıca, bu hücrelerin farelerde in vivo ve in vitro koşullarda immünmodülasyon etkisi gösterdiği belirlendi. 2.

Aim: The aim of this study was to evaluate the histopathologic and immunomodulatory effects of MSCs in a murine model of acute asthma. Material and Method: For this aim, BALB/ c mice were sensitized with alum-absorbed ovalbumin (OVA) and then challenged with aerosolized 1% OVA. After 24 hours of aller allergen provocation, 1x106 MSCs were administrated intranasally per mouse. Mice were sacrified after 24 hours, and airway remodeling, Treg cell analysis, lymphocyte proliferation and apoptosis assays and cytokine analysis were then examined. More MSCs integrated into the lungs of mice in therapy (OVA+MSC) group compared to control of therapy group (Balb/ C+MSC). Results: Epithelial, smooth muscle and basal membrane thicknesses occurring in airway remodeling were suppressed significantly after administration of MSCs. Meanwhile, the percentage of Treg subsets were significantly enhanced. Application of MSCs significantly supressed apoptosis and increased viability of lung lymphocyte cells in vitro. Conclusions: Our results showed that i.n. administration of MSCs provide a benefical effect to attenuate airway inflammation related with acute asthma murine model, and these cells have immunomodulatory effectiveness in mice in vivo and in vitro. Key words: Asthma, Immunomodulation, Mesenchymal Stem Cell
Keywords: Astım; Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları; Hastalıklar; Tedavi; Türkiye